U trendu

Italija: Vlada bi trebalo da dobije podrsku parlamenta, ali…

RIM – Nova italijanska vlada premijera Marija Dragi treba da dobije podršku parlamenta, najverovatnije u utorak.

Vlada, koju većinom čine tehnokrate, ima solidnu podršku stranaka i leve i desne orijentacije, ali nije sigurno da će i svi članovi pojedinih stranaka u parlamentu glasati u skladu sa linijom koju je usvojila njihova partija, pišu italijanski mediji.

Najviše prigovora dolazi od članova Pokreta pet zvezdica, koji jeste glasanjem putem onlajn platforme podržao novu vladu, ali kako pišu mediji, unutar Pokreta rastu razlike.

Mnogi špekulišu da bi moglo doći i do cepanja Pokreta, a list “Il fato Kotiodijano” predviđa da će Pokret pet zvezdica svojim statusom u novoj vladi bez ijednog važnog ministarskog mesta, biti sasvim marginalizovan.

Deo članova nije saglasan da Pokret, koji se politički pozicionira kao levi centar, ulazi u vladu sa ”zakletim neprijateljima”, kao što je za njih stranka desnog centra “Liga” ili desničarska “Forca Italija”, Silvija Berluskonija.

Neki već javno najavljuju da će u parlamentu glasati protiv.

Osnivač pokreta Bepe Grilo pozvao je na jedinstvo i tvrdi da je za Pokret došao momenat kada treba da izaberu između prošlosti i budućnosti.

Čvrsto na pozicijama opozicije je stranka “Frateli d’Italija”, najdesnija od svih parlamentarnih stranaka, koja je odbila da učestvuje ju formiranju vlade, a njen lider Dzordza Meloni ponavlja da je nova vlada neadekvatna političkom trenutku i zadatku i da će glasati protiv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.