Italijani priredili migrantima žurku dobrodošlice

Više od 1.000 Italijana priredilo je danas u jednom naselju u Milanu žurku dobrodošlice za oko 80 migranata, uz pastu za ručak i nastup duvačkog orkestra, što predstavlja suprotnost rastućim antimigrantskim tenzijama širom Italije.

Uzvici dobrodošlice čuli su se kada je grupa od oko 30 migranata došla na prvu takvu žurku koja je priredjena u Italiji.

“Srećan sam. Osećam se kao da sam poznata ličnost. Gde god da se okrenem, oni me fotografišu. Mislim da sam (američki predsednik Barak) Obama”, rekao je 22-godišnji Zakarija Abdelai iz Etiopije, koji je sa svojom suprugom stigao u Italiju pre tri meseca.

Agencija AP navodi da je raspoloženje poslednjih dana bilo drugačije, pošto su održana tri protesta protiv migranata, a podržavaoci antimigrantske kampanje se zalažu za nove demonstracije.

Tenzije zbog migranata rastu u Italiji, koja je pojačala napore u graničnoj kontroli pošto je pod pritiskom svojih evropskih suseda. 

U Italiju je tokom prvih 10 mesci ove godine stiglo 153.000 migranata, što je blizu ukupnom broju dolazaka migranata tokom cele prethodne godine, ali je i dalje daleko od 170.000 u 2014, što je najviše do sada zabeleženo.

Milano je i dalje grad sa najviše dolazaka migranata u Italiji, uglavnom zato što se smatra tranzitnim mestom. Od početka krize 18. oktobra 2013. godine, 108.000 migranata je prošlo kroz Milano.

Kako navode gradske vlasti, od 2013. do 2015. godine samo je dva odsto migranata podnelo zatev za azil u Milanu, dok je sada taj procenat povećan na 75 odsto.

(Beta)

Ostavite komentar