najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Iz zatvora uzašao uticajni baskijski separatista

Arnaldo Otegi, baskijski separatista i nekadašnji pripadnik Ete, koji je odigrao važnu ulogu u mirovnom procesu u Baskiji, izašao je danas iz zatvora u Španiji posle šest godina zatvora i odmah je rekao da će nastaviti da ulaže napore za mir na tom području.

Otegija (57), sada generalnog sekretara levičarske stranke Sortu, dočekalo je ispred zatvora više od 200 pristalica, javio je Frans pres na licu mesta.

“Ima onih koji kažu da nema političkih zatvorenika u Španiji. Medjutim, ne bi bilo toliko novinara da danas nije izašao iz zatvora upravo jedan politički zatvorenik”, rekao je Otegi koji je bio jedan od prvih 1990. godine koji se založio za prekid oružane borbe pripadnika baskijske separatističke organizacije Eta.

Otegi je 2011. godine osudjen na zatvor zbog pokušaja da tajno obnovi rukovodstvo zabranjene stranke Batasuna, kao političko krilo Ete.

Eta je krajem oktobra 2011. posle 40 godina borbe za nezavisnost Baskije koja se nalazi jednim delom u Španiji a drugim u Francuskoj najavila da odustaje od takve bitke.

Procenjuje se da je Eta odgovorna za smrt 829 osoba tokom 40 godina raznih napada, pretežno u Španiji.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike