U trendu

Izaslanik SZO: Oprez, korona postaje isuviše „pametna“

ŽENEVA – Specijalni izaslanik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za kovid, dr David Navaro, apelovao je na ljude da „poštuju korona virus“ i naveo da ovaj virus konstantno evoluira i postaje isuviše „pametan“.

U Velikoj Britaniji su trenutno dominantni podsojevi omikrona BA.4 i BA.5, kao i u svim zemljama gde je zabeležen porast broja slučajeva.

Ministar zdravlja Britanije lord Sajed Kamal upozorio je da bi antikovid mere mogle ponovo da se vrate ukoliko veliki broj slučajeva bude vršio pritisak na zdravstveni sistem.

Nabaro je, dan nakon što je u Velikoj Britaniji broj preminulih od kovida premašio 200.000, rekao za „Skaj njuz“ da je korona sposobna da se konstantno menja i evoluira.

„Razlog zbog kojeg imamo povećanje u broju obolelih je taj što se virus menja i postaje isuviše pametan za nas. Može da prođe našu imunološku odbranu“, kazao je on.

Povećanju broja slučajeva su doprinele i činjenice da su ljudi počeli mnogo više da se druže i ne preduzimaju mere predostrožnosti, kao što je nošenje maski, dodao je Nabaro.

„Moje upozorenje svima je da shvate da virus nije otišao. Iako trenutno ne odnosi toliko života, zaista je neprijatan, posebno ako dobijete produženi kovid“, istakao je Nabaro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar