Izbačeni svi aktivisti iz libanskog ministarstva ekologije

Policija za razbijanje demonstracija silom je izbacila i poslednje aktiviste civilnog društva koji su upali u ministarstvo ekologije u Bejrutu da protestuju zbog nesposobnosti zvaničnika da reše krizu sa đubretom, rekli su organizatori.

Imad Bazi, jedan od organizatora građanske kampanje “Smrdite” koja je iza velikog portestnog pokreta protiv paralize države i korupcije, rekao je da je policija izbacila 14 aktivista koji su još bili u zgradi ministarstva.

“Primorali su nas da izađemo koristeći silu, isterali su medije, prekinuli struju i gurali su nas niz stepenice sprat po sprat. Naš protest je bio miran, ali oni su pribegli sili”, rekao je on.

Grupa od oko 30 demonstranata iz pokreta “Smrdite” ušla je ranije u ministarstvo probivši se kroz obezbeđenje na ulazu zgrade. Sedili su na podu, tapšali i uzvikivali slogane protiv ministra ekologije Mohameda Mašnuka.

Nije poznato da li je ministar Mašnuk uspeo da izađe iz zgrade ili je bio prisutan tokom protesta aktivista u jednom od hodnika blizu njegove kancelarije.

Nekoliko sati ranije policija je izbacila desetine aktivista iz zgrade, neki od kojih su dobili batine, prema organizatorima kampanje. Među njima je i jedan od organizatora Lisjen Burželi koji je povređen i odveden u bolnicu, naveo je libanski Crveni krst.

Desetine demonstranata se kasnije skupilo ispred ministarstva da podrži svoje kolege unutra. Policija u opremi za razbijanje demonstracija ih je sprečavala da uđu da se pridruže aktivistima u zgradi.

Protesti protiv neuspeha vlade da reši krizu sa smećem prerasli su u najozbiljnije demonstracije protiv vlade u Libanu u poslednjih više godina. Demonstranti kritikuju celu političku klasu koja dominira Libanom od kraja građanskog rata 1990.

Ogromni protesti održani su u Bejrutu u subotu, a demonstranti su izdali više zahteva uključujući i za ostavku ministra, preteći da će protesti eskalirati ako ne bude ispunio zahteve. Ministar je odbio da ode, jedino je napustio vladin odbor koji je formiran da reši krizu s đubretom.

Smeće se gomila nedeljama od kada je vlada zatvorila glavnu deponiju a nije našla zamenu.

Do sada je jedini odgovor na proteste bilo obećanje predsednika parlamenta da će se narednih dana održati razgovori na visokom nivou između političara zemlje.

(Beta)

Ostavite komentar