U trendu

Izetbegović: Palmer nije doneo ništa novo

SARAJEVO – Predsednik SDA Bakir Izetbegović potvrdio je lokalnim medijima da je u Sarajevu razgovarao s Metju Palmerom o promenama Izbornog zakona BiH i dodao da specijalni izaslanik Stejt departmenta nije doneo nikakav novi predlog, već da očekuje da to pitanje direktnim dijalogom treba da reše SDA i HDZ BiH.

Izetbegović u tu mogućnost ne veruje i smatra da sa rešenjima moraju da se saglase i aktuelni predsedavajući Predsedništva Željko Komšić i lideri drugih građanskih i levičarskih stranaka iz Federacije BiH.

„Ja s Komšićem imam dogovor da ćemo zajedno ići u ovu priču i da ćemo zajedno zastupati stavove. Pokušaću da Komšića uverim da je bolje ići na direktni model (izbora članova Predsedništva BiH)“, kazao je Izetbegović u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV).

Čelnik SDA, prenosi Hina, pojasnio je da misli da bi trebalo prihvatiti model koji je pre sedam godina nudio tadašnji šef Delegacije EU za proširenje.

Po tom bi modelu, kaže, Federacija BiH ostala jedna izborna jedinica, a dva člana Predsedništva BiH birala bi se uz klauzulu po kojoj mandate osvaja jedan kandidat koji je dobio najveći ukupni broj glasova i onaj koji je dobio najviše glasova u županijama u kojima prvi kandidat nije bio prvoplasirani. Pretpostavka je kako bi to u stvarnosti značilo da županije s hrvatskom odnosno bošnjačkom većinom odlučuju ko će biti hrvatski odnosno bošnjački član Predsedništva, a pritom bi se izbeglo uvođenje dve ad hoc izborne jedinice, na čemu opet insistira HDZ BiH.

Hina podseća da je Komšiću odmah odgovorio Izetbegoviću da ne može računati na njegovu saglasnost za ovaj model, uprkos činjenici da ga Izetbegović već godinama uverava kako bi to trebalo prihvatiti.

Komentarišući raniju izjavu Palmera da bi jedno od rešenja za problem izbora članova Predsedništva BiH moglo biti uklanjanje etničkih prefiksa i Komšić i Izetbegović su ocenili kako to nije realno.

Za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sada nije prihvatljivo ništa od onoga što nudi Palmer, a posebno ne ukidanje etničkih prefiksa.

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović je u ime svoj stranke takođe odlučno odbacio zamisao o ukidanju etničkih prefiksa kod izbora članova državnog vrha ističući da je tu u pitanju obrezbeđivanje ravnopravnosti tri naroda.

„To je ‘minimum’ određen ustavom i Dejtonskim porazumom“, kazao je Čović u četvrtak pre razgovora s Palmerom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.