U trendu

Izrael delimično ukinuo restrikcije na izvoz iz pojasa Gaze

Izrael je danas ublažio deo restrikcija na izvoz robe iz pojasa Gaze, mesec dana od okončanja 11-dnevnog rata izmedju njegove vojske i islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada tom palestinskom teritorijom.

Sada je moguć ograničen izvoz, prvenstveno poljoprivrednih proizvoda i tekstila iz te palestinske enklave, najavila je uprava za Koordinaciju vladinih aktivnosti na teritorijama (COGAT) u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela.

„Posle bezbednosne procene, doneta je odluka, prvi put od početka (sukoba), da se omogući ograničeni izvoz poljoprivrednih proizvoda iz pojasa Gaze“, navedeno je kasno sinoć u saopštenju te uprave.

Taj potez odobrila je nova Vlada Izraela predvodjena premijerom Nafatalijem Benetom, dodaje se u saopštenju uz upozorenje da „zavisi od očuvanja bezbednosne stabilnosti“.

Uz izvoz robe biće dozvoljeno i slanje pošte iz pojasa Gaze.

Poljoprivredni proizvodi izvoziće se preko graničnog prelaza Kerem Šalom da se prodaju na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali i u inostranstvu, preneli su izraelski mediji.

Izrael drži pojas Gaze pod blokadom otkako je Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

Izvoz i uvoz u Gazu je obustavljen za vreme eskalacije sukoba koji je počeo 10. i završio se prekidom vatre 21. maja.

Blokada je teško pogodila poljoprivrednu proizvodnju i lokalni poljoprivrednici gube oko 16 miliona dolara zbog restrikcija, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, prenose agencije.

Prekid vatre, uspostavljen zahvaljujući posredovanju Egipta, je osetljiv i nova razmena vatre izbila je prošle nedelje kada su palestinski ekstremisti puštali balone sa zapaljivim materijalnom na izraelsku teritoriju i Izrael odgovarao vazdušnim udarima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.