U trendu

Izrael: Pojedinci koriste kovid da podsticu antisemitizam

TEL AVIV – Demonstranti protiv antikovid mera koji sebe porede sa Jevrejima pod nacističkim progonom podstiču antisemitizam, saopštila je danas izraelska vlada u izveštaju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na holokaust.

Takvi primeri holokausta postali su „široko rasprostranjeni“ i, zajedno sa nasilnim demonstracijama povezanim sa izraelskim majskim sukobom u Gazi, bili su glavni faktori fizičkih ili onlajn napada na Jevreje u Evropi i Severnoj Americi prošle godine, navodi se u izraelskom izveštaju za dijasporu, preneo je Rojters.

Nekoliko američkih i britanskih političara su se prethodnih meseci izvinjavali što su poredili vakcinacinalnu ili lokdaun politiku sa Hitlerovim režimom (prema Jevrejima).

Neki demonstranti protiv restriktivnih mera su nosili žute trake sa Davidovom zvezdom, nalik onima koje su nacisti nametali Jevrejima.

Sve to činjenično je pokazalo da je bilo pokušaja da se obriše genocid, navodi se u izveštaju i dodaje da su neki „koristili kovid da bi širili antisemitske teorije zavere da su Jevreji odgovorni za krizu i da je koriste za ugnjetavanje, globalnu dominaciju, ekonomsku dobit i tako dalje“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.