U trendu

Izrael proširio zonu ribolova u pojasu Gaze

TEL AVIV – Izrael je od danas proširio zonu u kojoj je dozvoljen ribolov u Sredozemnom moru u pojasu Gaze, pošto se bezbednosna situacija smirila.

Umesto do šest nautičkih milja, ribolov će od danas biti dozvoljen do 12 nautičkih milja od obale, objavile su izraelske vlasti, prenosi DPA.

Osim toga, od nedelje će biti dozvoljen uvoz opreme i proizvoda za međunarodne projekte snabdevanja hranom i vodom, kao i za medicinsku pomoć i opreme za ribolov.

„Ove mere koje je su od danas odobrene od strane civilnih vlasti uslovljene su kontinuiranim očuvanjem bezbednosne stabilnosti u regionu“, navodi se u saopštenju Koordinacionog tela Ministarstva odbrane Izraela za komunikaciju sa Palestinskom upravom.

Izrael je u prošlu nedelju ograničio zonu ribolova, pozivajući se na postupak palestinskih militanta koji su iz pojasa Gaze u Izrael poslali balone sa eksplozivnim i zapaljivim napravama, što redovno dovodi do požara na poljima sa poljoprivrednim usevima.

U maju je Izrael vodio 11-dnevne borbe sa militantima Hamasa u Pojasu Gaze, a prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, u Gazi je u tim sukobima ubijeno 255 osoba, dok je prema zvaničnim podacima, u Izraelu poginulo 13 osoba.

Oko dva2 miliona ljudi živi u Pojasu Gaze, području direktno na Sredozemnom moru, od kojih većina, prema organizacijama za pomoć, živi u veoma lošim uslovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.