U trendu

Izrael razmatra odnos prema ruskim oligarsima Jevrejima zbog rata u Ukrajini

Vlada Izraela osnovala je komisiju sa ciljem da razmotri kako da ta zemlja održi status utočišta za svakog Jevrejina, a da se ne suoči s optužbama da izbegava sankcije uvedene protiv biznismena bliskih predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u jeku rata u Ukrajini.

Nekoliko desetina jevrejskih tajkuna iz Rusije je, kako se veruje, u proteklim godinama dobilo izraelsko državljanstvo ili pravo na boravak.

Mnogi od njih imaju bliske odnose sa Kremljom i najmanje četvorica, vlasnik fudbalskog kluba Čelsi Roman Ambramovič, Mihail Fridman, Petr Aven i Viktor Vekselberg su odnedavno pod medjunarodnim sankcijama zbog navodnih veza sa Putinom.

Izrael koji nastoji da posreduje izmedju Ukrajine i Rusije nije se pridružio sankcijama SAD, EU i drugih zemalja, ali pritisak da to učini raste jer rat i dalje traje.

U intervjuu za izraelski TV kanal 12 prošlog vikenda državna podsekretarka SAD Viktorija Nuland (Victoria) je pozvala Izrael da se pridruži grupi država koje su uvele sankcije, a poznavaoci prilika su prokomentarisali da je to do sada najveća kritika izraelske politike od početka krize.

Izrael osnovan kao utočište za Jevreje posle holokausta i daje automatsko državljanstvo svakom ko ima jevrejsko poreklo.

Od raspada Sovjetskog Saveza oko milion Jevreja iz Rusije i bivših sovjetskih republika se preselilo u Izrael, a u proteklim godinama pridružio im se veći broj tajkuna iz bivšeg SSSR-a. Neki su to učinili i ranije jer su bili u Putinovoj nemilosti.

Abramovič je uzeo državljanstvo Izraela 2018. godine pošto mu britanska viza nije obnovljenja, u okviru nastojanja vlasti da se suprotstave Putinovim saveznicima nakon što je ruski špijun otrovan u Engleskoj.

Iako, kako se čini, Abramovič provodi malo vremena u Izraelu ima u toj zemlji nekretnine, uključujući kuću u Tel Avivu.

Neki tajkuni nastoje da se klone javnosti, dok su drugi prihvatili jevrejske korene i postali glavni filantropi ili investiraju u izraelski tehnološki sektor.

I dok izraelske vlasti razmatraju šta da učine, Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu je suspendovao navodne donacije od desetina miliona dolara od Abrmoviča „u svetlu nedavnih dogadjaja“.

Fridman je dao ostavku na funkciju u savetodavnom odboru Memorijalnog centra holokausta Babin Jar u Ukrajini, podignutom na mestu gde je više od 30.000 Jevreja masakrirano za samo dva dana 1941. godine.

Šef diplomatije Izraela Jair Lapid (Yair) savetovao je kolegama da se drže na distanci od tajkuna i da ne obećavaju ništa jer mogu da nanesu diplomatsku štetu, a cilj ministarske komisije je, izmedju ostalog, da odluči o sudbini sankcionisanih oligarha.

Izrael je jedna od malog broja zemalja koja ima dobre odnose i sa Rusijom i Ukrajinom i mogla bi da sebe poštedi medjunarodnog pritiska dokle god nastavlja da posreduje izmedju zaraćenih strana.

Ako se pridruži sankcijama rizikuje da izazove gnev Rusije i ugrozi svoju jedinstvenu ulogu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.