U trendu

Izrael: U sredu ističe mandat šefa opozicije za sastav vlade

JERUSALIM – Mandat šefa izraelske opozicije Jaira Lapida da sastavi koalicionu vladu ističe u sredu, a izraelski mediji navode da se on približava i strankama desnice, centra i levice, ali da njegov uspeh uglavnom zavisi od političara krajnje desnice Naftalija Beneta koji ima šest ključnih mesta u parlamentu, preneo je Rojters.

Očekuje se da će Benet (49) uskoro objaviti da li će se udružiti sa Lapidom, koji se nalazi na čelu stranke centra Ješ Atid.

Izraelski mediji, uglavnom, predviđaju da će Benet pristati na partnerstvo.

Suočen s mogućim dogovorom, odlazeći premijer Benjamin Netanijahu danas je iznenada izneo kontraponudu koja bi značila pauzu u njegovih 12 uzastopnih godina na funkciji.

U predlogu koji je potpisao zajedno sa liderima partija svoje koalicije, Netanijahu je ponudio da bude drugi u „trostrukoj rotaciji“ premijera desničarske vlade.

Prema predlogu, šef desničarske stranke Novi horizont Gideon Sar postao bi premijer na 15 meseci, zatim Netanijahu na dve godine, a potom Benet na neodređeni „ostatak mandata“.

Sar je odmah odbacio ponudu, napisavši na Tviteru da su njihov položaj i posvećenost nepromenjeni, a to je okončanje Netanijahuove vladavine.

Benet nije još komentariso ponudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.