U trendu

Izraelci dvominutnim ćutanjem odali poštu žrtvama Holokausta (VIDEO)

Prodoran zvuk sirene širom Izraela označio je danas, tačno u 10 sati po lokalnom vremenu, početak dvominutnog ćutanja u znak sećanja na šest miliona Jevreja ubijenih u nacističkom Holokaustu u Drugom svetskom ratu.

Dan sećanja na žrtve Holokausta, koji se danas obeležava u Izraelu, jedan je od najtužnijih u kalendaru te zemlje.

Na zvuk sirene vozila su zaustavljena na ulicama i autoputevima. Vozači i putnici su izašli iz autobusa i automobila i pešaci su zastali u hodu, pognuvši glave, sećajući se onih koji su stradali.

Ceremonije se danas održavaju širom zemlje. U izraelskom parlamentu – Knesetu biće pročitana imena onih koji su ubijeni na ceremoniji nazvanoj „Svaka osoba ima ime“.

Radio i TV stanice emituju intervjue sa preživelima u Holokaustu i dokumentarne emisije o genocidu.

Mesta za zabavu, restorani i kafei su zatvoreni i TV i radio stanice emituju dokumentarne programe.

Dan sećanja na Holokaust odavno je postao tradicija i možda je jedan od najpotresnijih dogadjaja u Izraelu.

Prvi takav dan obeležen je još 2. decembra 1942. godine, kada su priče očevidaca o nacističkim koncentracionim logorima počele da se šire Evropom.

Iako je ostatak sveta odbio da poveruje u ta dešavanja, jevrejsko stanovništvo Palestine pod britanskim mandatom na taj dan nije radilo već je postilo i molilo se za Jevreje u Evropi.

Trećina Jevreja u svetu ubijena je u Holokaustu, navodi AP. Izrael je osnovan posle Drugog svetskog rata 1948. godine i hiljade preživelih pobegle su u tu zemlju.

Danas u Izraelu Dan Holokausta jeste radni dan, ali na zvuk jutarnje sirene čitava nacija stoji u tišini u znak sećanja na šest miliona ubijenih.

Ceo dan zemlja posvećuje ponovnom prepričavanju užasne priče.

Obeležavanje Dana Holokausta počelo je sinoć u Memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, gde je zapaljeno šest baklji u spomen na žrtve.

Obraćajući se okupljenima premijer Izraela Benjamin Netanjahu je rekao da velika lekcija iz Holokausta da se „ubilačko zlo“ ako mu se ne suprotstavljamo „širi brzo i preti celom čovečanstvu“.

„Danas takodje ubilački režim preti nama, preti celom svetu, taj režim direktno objavljuje da namerava da uništi jevrejsku državu“, rekao je on, aludirajući na Iran.

Netanjahu je upozorio Teheran da „ne testira odlučnost Izraela“ i da su dogadjaji u poslednjim danima, aludirajući na navodni hemijski napad u Dumi u Siriji, „pokazali da suprotstavljanje zlu i agresiji jeste misija svake generacije“.

Nema generacije, rekao je izraelski premijer, koja može biti izuzeta iz te misije, preneli su izraelski mediji.

Tradicionalno polaganje venaca održaće se danas u Muzeju Holokausta u Jerusalimu na spomeniku ustanku u Varšavskom getu.

Dan Holokasta obeležava se na dan tog ustanka. U 2.30 po izralelskom vremenu u počeće „Marš živih“ u Poljskoj u prisustvu predsednika Izraela Ruvena Rivlina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.