U trendu

Izraelska policija iselila i srušila kuću Palestincu

JERUSALIM – Izraelska policija danas je nasilno izbacila jednu palestinsku porodicu iz njihovog doma u kvartu Šeik DŽarah, u istočnom Jerusalimu, pre nego što je bager srušio njihovo imanje.

Stanovnik Mahmud Salijeh je u ponedeljak izašao na krov svoje kuće u tom kvartu, preteći da će je razneti kanisterima sa gasom ako on i njegova porodica, koji, kako tvrdi, tamo žive decenijama, budu isterani, prenosi agencija Rojters.

Policija koja je bila raspoređena na tom području se potom povukla, ostavljajući članove porodice i aktiviste unutar i na vrhu tog objekta.

Međutim, naoružani policajci su danas pre zore ponovo vratili, isteravši sve sa tog mesta.

Bager je srušio imanje, ostavljajući za sobom gomilu betona i iskrivljenog metala izmešanog sa nameštajem, porodičnim fotografijama, ukrasima i dečijim igračkama, navodi britanska agencija.

Opštinske vlasti Jerusalima eksproprisale su parcelu na kojoj se nalazila kuća, a koja se nalazi u oblasti istočnog Jerusalima koju je Izrael zauzeo i okupirao u ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

Svedoci su rekli da je oko 25 ljudi privedeno na imanju, a novinar Rojtersa video je policiju kako odnosi kanistere sa gasom.

Policija je saopštila da je nekoliko osoba uhapšeno “zbog sumnje da su prekršili sudski nalog i zbog remećenja javnog reda”.

U zajedničkom saopštenju policije i opštine Jerusalim se navodi da je porodica dobila “nebrojene mogućnosti” da preda zemljište otkako je uručen nalog za evakuaciju 2017. godine.

U njemu se navodi da vlasti sprovode sudsko odobrenje za „bespravne zgrade izgrađene na zemljištu predviđenom za školu za decu sa posebnim potrebama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.