U trendu

Izraelski ministar najavio ukidanje akreditacija novinarima Al Džazire

Izraelski ministar komunikacija Ajub Kara izjavio je danas da želi da poništi akreditacije novinara Al Džazire u Izraelu i da je zatražio da se blokira emitovanje vesti te katarske TV mreže.

Kara je jasno rekao da želi da zatvori Al Džaziru u Izraelu, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.

Taj ministar iz konzervativne partije Likud izraelskog premijera Benjamina Netanjahua rekao je da ta stanica koristi ekstremističke grupe da huška na nasilje. Dodao je da su arapske zemlje u regionu zbog toga zabranile Al Džaziru, ali Izrael nije i da je to pogrešno

Jordan i Saudijska Arabija su zatvorili lokalne kancelarije Al Džazire, dok su povezani sajtovi blokirani u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu i Bahreinu.

Izraelski zvaničnici već dugo optužuju Al Džaziru za neobjektivnost u odnosu na jevrejsku državu.

„U poslednje vreme skoro sve zemlje u našem regionu su konstatovale da Al Džazira podržava terorizam, podržava versku redikalizaciju“, rekao je Kara na konferenciji za novinare kojoj nisu mogli da prisustvuju novinari Al Džazire, dodavši da kada vidi da su sve te zemlje odlučile da je ta stanica orudje Islamske države palestinskog Hamasa, libanskog Hezbolaha i Irana, a Izrael jedini to nije konstatovao onda se tu nešto pogrešno dešava.

Izraelski ministar Avigdor Liberman je uporedio izveštavanje Al Džazire sa propagandom u stilu nacističke Nemačke.

Al Džazira, čije je sedište u Dohi, nije odgovorila na molbu agencije Asošiejted pres za komentar, ali su njeni arapski i engleski kanali odmah objavili tu vest.

Tu panarapsku satelitsku mrežu finansira katarska vlada koja je na meti arapskih zemalja u okviru izolacije Katara zbog nesporazuma oko politike Dohe i navodne podrške ekstremistima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.