U trendu

Izvori EU: Na pomolu dogovor sa Londonom o odnosima posle Bregzita

Posle deset meseci napetih i napornih pregovora, čini se da su Evropska unija (EU) i Velika Britanija nadomak dogovora o budućim trgovinskim odnosima pre konačnog razlaza dve strane koji 1. januara stupa na snagu.

„U završnoj smo fazi“, naveo je jedan evropski izvor dok je drugi, takodje evropski izvor, rekao da postoje velike šanse da bude postignut dogovor večeras ili sutra.

Pregovori su od ponedeljka u rukama predsednice Evropske komisije Ursule von der Lajen (Von der Leyen) i britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson) koji su nekoliko puta razgovarali.

Pristup evropskih ribovolaca britanskim vodama dalje je kamen spoticanja u postizanju dogovora.

Iako ribolov nije velika ekonomska tema, to pitanje ima političku i društvenu važnost za nekoliko evropskih država, medju kojima su Francuska i Holandija.

Medjutim, Velika Britanija je od toga napravila pitanje teritorijalnog suvereniteta koji ponovo dobija posle definitivnog razlaza sa EU 1. januara.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz članstva u EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini i snabdevanju.

Ukoliko bude postignut sporazum koji će imati, prema nekim informacijama oko 2.000 strana, sledi razmatranje i usvajanje tog dokumenta u parlamentima Velike Britanije i EU, pre njegovog stupanja na snagu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.