Jalon: Ekstremistički elementi preovladali Izraelom

Izraelski ministar odbrane Moše Jalon upozorio je danas da su ekstremistički elementi preovladali zemljom, objašnjavajući na konferenciji za novinare svoju jutrošnju odluku da podnese ostavku.

“U svim mojim akcijama i odlukama video sam pred očima bezbednost države i njenih gradjana iznad svega drugog”, rekao je Jalon.

Osvrćući se na političku buru koja je dovela do ostavke rekao je da se našao u teškim političkim nesporazumima sa premijerom Benjaminom Netanjahuom o ključnim vrednostima i borbi protiv rasizma koja je prožela i IDF (izraelske odbrambene snage) i oštetila ih.

“Fundamentalistički uticaji su prevladali Likudom. To nije isti Likud u koji sam ušao. Duh slamanja vlada pokretom. Visoki političari su izabrali put huškanja. Nepodnošljivo je da budemo podeljeni u požudi za vlašću”, rekao je Jalon, kako prenose izraelski mediji.

“Obavestio sam premijera ovog jutra nakon njegovih nedavnih akcija i razvoja dogadjaja, imajući u vidu nedostatak poverenja u njega, da dajem ostavku u vladi i u Knesetu i da ću napraviti pauzu u političkom životu”, napisao je Jalon na svom Tviter i Fejsbuk nalogu.

On je dao ostavku nakon izveštaja da će uskoro biti smenjen. Jalon i Netanjahu su se sukobili nedavno oko uloge vojske u javnim diskusijama. Ministar je govoreći o svom radu istakao da se borio “svom svojom snagom protiv fenomena ekstremizma, nasilja i rasizma u izraelskom društvu koje preti našoj moći”, kako je rekao.

Premijer smatra da vojni zvaničnici ne bi trebalo javno da diskutuju o političkim pitanjima. Napetost izmedju Jalona i Netanjahua je eskalirala još u martu kada su vojni lideri kritikovali vojnika snimljenog video kamerom kako ubija već ranjenog palestinskog napadača. Vojniku se sada sudi za ubistvo.

Dok je Jalon podržavao vojsku, pristalice čvrste ruke u Izraelu podržavaju vojnika, navodi agencija AP. U ovom trenutku se veruje da Netanjahu namerava da na Jalonovo mesto postavi bivšeg ministra spoljnih poslova Avigdora Libermana (57), vodju ultranacionalističke partije Izrael naš dom.

Liberman je više od tri decenije bio povremeno Netanjahuov najbliži saveznik i oštar protivnik takodje u drugim prilikama.

Netanjahu je pozvao Libermanovu partiju u vladajuću koaliciju kako bi je ojačao jer imavećinu od samo jednog poslanika od parlamentu sa 120 članova. Libermanova partija će uz Ministarstvo odbrane dobiti i Ministarstvo za prihvatanje imigranata, kako navodi izraelska štampa, a Liberman takodje zahteva i uvodjenje smrtne kazne za Palestince koji izvedu smrtonosne napade.

Mnogi Izraelci dovode u pitanje ispravnost postavljanja Libermana na osetljivu funkciju umesto Jalona koji je bio komandant armije. Izraelske TV stanice objavile su u četvrtak rezultate ankete koja pokazuje da većina Izraelaca više voli da Jalon bude ministar odbrane.

Liberman je bio na mnogim ministarskim funkcijama ranije, a njegov stavovi učinili su da bude uticajan kod kuće,ali su izazvali negodovanje izraelskih saveznika.

On je dovodio u pitanje lojalnost izraelske arapske manjine i izražavo sumnju u nastojanja da se postigne mir sa Palestincima. Dok je bio ministar protekle decenije pozivao je na bombardovanje palestinskih benzinskih pumpi, banaka i trgovačkih centara.

Bio je ministar i u dve centrističke vlade ali je smenjen jer se protivio povlačenju Izraela iz Gaze 2005. godine i dao ostavku u znak protesta mirovnim pregovorima koji su 2007. godine počeli u Anapolisu (SAD).

(Beta)

Ostavite komentar