U trendu

Japanski premijer otkazao svetsku turneju zbog nevremena u zemlji

Japanski premijer Šinzo Abe odlučio je da otkaže turneju koja je trebalo da počne u sredu posetama Belgiji, Francuskoj, Saudijskoj Arabiji i Egiptu, zbog nevremena koje je poslednjih dana zahvatilo deo zemlje, preneli su danas japanski mediji.

Ta vest za sada nije zvanično potvrdjena ali se tokom dana očekuje konferencija za novinare potparola japanske vlade.

Abe je najpre trebalo da poseti Brisel gde je bilo predvidjeno potpisivanje sporazuma o ekonomskom partnerstvu Japana i Evropske unije.

Japanski premijer je potom planirao put u Pariz na sastanak s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, a trebalo je da bude počasni gost Francuske na tradicionalnoj vojnoj smotri za državni praznik 14. jul.

Abe je posle Francuske trebalo da putuje u Saudijsku Arabiju i svetsku turneju da završi u Egiptu.

Japanski mediji preneli su da je Abe odlučio da otkaže turneju zbog nevremena u kojem je 100 ljudi stradalo i nekoliko desetina nestalo na zapadu zemlje.

Jake kiše izazvale su poslednjih dana bujice, klizišta i poplave, i mnogi stanovnici su blokirani pre nego što su mogli da poslušaju naloge lokalnih vlasti za evakuaciju.

Vlasti su navele da se situacija pogoršava skoro iz sata u sat i zbog mogućnosti urušavanja mostova i puteva u ugroženom području.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike