U trendu

Jelen optužila ruske predstavnike na sastanku G20 da su saučesnici u zločinima

NJU DELHI – Ministarka finansija SAD Dženet Jelen optužila je ruske zvaničnike koji prisustvuju današnjem sastanku finansijskih lidera Grupe 20 (G20) da su „saučesnici“ u zločinima u ruskoj invaziji na Ukrajinu i u šteti koju je rat prouzrokovao globalnoj ekonomiji.

Jelen je ukazala da je završetak rata moralni imperativ
za globalnu ekonomiju i ponovila da će SAD biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Na otvaranju skupa na prvu godišnjicu ruskog napada, Jelen je pozvala kolege iz G20 da udvostruče svoje napore da podrže Ukrajinu i ograniče kapacitet Rusije da vodi rat, preneo je Rojters.

Jelen je istakla da je napad Rusije na Ukrajinu naneo štetu ne samo Kijevu, već i svetskoj privredi, a posebno zemljama u razvoju.

Rusiju na sastanku G20 predstavljaju viši ekonomski
zvaničnici, prema američkom ministarstvu finansija.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov i guvernerka centralne banke Elvira Nabijulina ne učestvuju u sastanku.

Ministri finansija Grupe 20 sastaju se danas da bi razgovarali o izazovima sa kojima se suočava globalna ekonomija, uključujući visoku inflaciju i povećanje duga zemalja u razvoju, javio je Kjodo.
Kako je najavljeno, biće održane tri sednice tokom dva dana, sa dnevnim redom koji će takođe uključiti globalno zdravstvo i međunarodno oporezivanje.
G20 čine Argentina, Australija, Brazil, Velika Britanija, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, SAD i EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.