U trendu

JJoksimović: Očekujem da EU o proširenju govori jednim glasom

BUKUREŠT – Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je u Bukureštu da očekuje da Evropska unija počne da govori o proširenju jednim glasom.

Ona je u ponedeljak, na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara zaduženih za evropske poslove država kandidata za članstvo u EU, rekla da Srbija očekuje međuvladinu sednicu do kraja juna i otvaranje nekih od poglavlja.

„Očekujemo da Evropska unija počne da priča o budućnosti proširenja jednim glasom, da bismo mi, kao kandidati, spremili realističnu agendu reformi i takođe se dobro poneli prema očekivanjima našeg naroda“, izjavila je ministarka Joksimović.

Podsećajući da se Srbija u Strategiji o proširenju EU pominje kao „frontrunner“ – odnosno država koja prednjaču u tom procesu, ona je istakla da je proširenje u najboljem interesu i EU i država-kandidata.

Ministarka Joksimović smatra da je to neophodno kako bi postojala jaka i efikasna EU, sposobna da se bavi svim aktuelnim problemima, kako na globalnom, tako i na regionalnom nivou.

Ona smatra da unutrašnje reforme EU mogu da se odvijaju paralelno sa nastavkom kredibilnog procesa proširenja.

„Mi smo oduvek mislili da je to proces koji jača obe strane. Kroz istoriju, videli smo različite faze EU i ne mislimo da je ova faza EU, u kojoj se ona suočava sa mnogim izazovima, preterano teška. Nadamo se da će se EU uspešno izboriti sa svim izazovima i nastaviti sa kredibilnim procesom proširenja. Što se tiče Srbije, želim da vas uverim da ćemo nastaviti da pokazujemo veliki nivo posvećenosti radu na sprovođenju reformi. Naša dela i rezultati, pogotovo po pitanju vladavine prava i ekonomskih reformi, govore da ozbiljno radimo“, izjavila je Joksimović.

U prvoj polovini 2019. godine, odnosno tokom rumunskog predsedavanja EU, Srbija ima realistična očekivanja, ističe ministarka.

„Mislimo da je veliki broj reformi koji smo preduzeli i koji ćemo nastaviti da sprovodimo ove godine jak dokaz državama članicama EU da nastave da otvaraju poglavlja sa Srbijom. Mislimo da ćemo do kraja juna imati međuvladinu sednicu i da ćemo otvoriti dva ili tri poglavlja. Videćemo šta će se desiti, to su naša očekivanja“, kazala je Jadranka Joksimović.

Ona je naglasila da se Srbija suočava i sa raznim dodatnim izazovima na svom evropskom putu, koji se tiču regionalne stabilnosti i Poglavlja 35, tj. odnosa sa Prištinom i Briselskog dijaloga.

„Srbija je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ali je Priština pre nekoliko dana, nažalost, u svom parlamentu usvojila novu platformu za dijalog, kojom se podriva Briselski sporazum. Mi se sada pitamo kako nastaviti. Mislim da se u ovakvoj situaciji neće lako postići kompromis. Nije važno samo pričati na evropski način, već se i ponašati i delovati na evrpski način. Srbija se tako i ponaša i uložili smo mnogo političke volje i napora da se postigne održivo kompromisno rešenje. U svakom slučaju, Srbija će nastaviti da se ponaša konstruktivno u regionu“, zaključila je Joksimović.

Ministar je zaključila da, uz sve poteškoće, ali imajući u vidu reforme koje smo preduzeli, i doprinos regionalnoj stabilnosti, oba godina može da bude solidna i pozitivna za evropski put Srbije.

Pored ministarke Joksimović, sastanku su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, Rumunije – kao države koja predsedava Savetu EU, zatim Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore i Turske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.