U trendu

Junker u sredu govori u Evropskom parlamentu o stanju Unije

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker održaće u sredu svoj četvrti govor o stanju Unije u Evropskom parlamentu u Strazburu a glavna tema, prema medijima, biće migracije i zaštita evropskih granica.

Poslednji Junkerov govor o stanju u Uniji dolazi pred evropske izbore u maju 2019. i u kontekstu tekuće debate o budućnosti EU sa 27 članica, nakon Bregzita u martu.

I ovogodišnji Junkerov govor pratiće predlozi koji treba da donesu pozitivne rezultate gradjanima pred samit u rumunskom gradu Sibiu i da otvore put za široku debatu u pripremama za evropske izbore.

Govor o stanju Unije označava početak dijaloga sa Evropskim parlamentom i Savetom u vezi godišnjeg programa rada Komisije a prati ga debata u Parlamentu, navela je Evropska komisija.

Prvi govor o stanju Unije održao je tadašnji predsednik Komisije Žoze Manuel Barozo 2010, nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora.

Junkerove pripreme za govor o stanju Unije počele su još u julu, kada je počelo prikupljanje materijala od komesara, iz kabineta, generalnih direktorata, ambasadora EU.

Zatim je krajem avgusta održan dvodnevni seminar sa koledžom komesara na kome se razgovaralo o izazovima i prioritetima u predstojećoj godini.
 
Tokom rada na nacrtu govora Junker se konsultuje i van EK, sa evropskim liderima, konferencijom predsednika i političkim grupama u Evropskom parlamentu, ambasadorima u EU i stalnim predstavnicima, kao i vodećim evropskim tink-tenkovima.

Briselski portal EURACTIV ranije je pisao da izlazak Britanije iz EU nije bio tema razgovora evropskih komesara tokom priprema za Junkerov govor, uz ogradu da to može da promeni.

Tada je navedeno da su medju pitanjma koja su otvorena bili raspodela kompetencija izmedju Brisela i članica, trgovina, migracije, energetika, klimatske promene.

Španski dnevnik Pais piše da će u centru Junkerovog govora biti „prava“ evropska granična politika i nova ovlašćenja za Fronteks koja su do sada imale samo nacionalne vlade.

U prošlogodišnjem govoru Junker je predstavio svoju viziju EU do 2025. i mapu puta do „ujedinjenije, jače i demokratskije Unije“. Taj govor pratile su konkretne inicijative na polju trgovine, sajber bezbednosti, zaštite podataka…

Na bazi tog obraćanja, nacionalni lideri sreli su se u Talinu u septembru 2017. i dogovorili o „liderskoj agendi“ – listi najvažnijih pitanja i izazova za koje treba da se nadje rešenje pred izbore za Evropski parlament u maju 2019.
 
Očekuje se da na samitu u rumunskom gradu Sibiu 9. maja 2019. nacionalni lideri označe „kulminaciju tog procesa sa obnovljenom posvećenošću Uniji koja isporučuje rešenja za pitanja koja se stvarno tiču ljudi“.

Kada je reč o regionu, u godišnjem obraćanju o stanju Unije 2017. Junker je rekao da do kraja mandata sadašnje EK neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u članstvo EU ali je i istakao da će „idućih godina EU imati više od 27 država članica“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.