U trendu

Jutarnji: ZGB menja nazive ulica nazvanih pod pripadnicima NDH

ZAGREB – U Zagrebu će, čini se, konačno početi promena naziva ulica nazvanih po pripadnici ustaške Nezavisne Države Hrvatske, nakon što je pre nekoliko dana u Gradsku skupštinu poslat predlog za promenu imena četiri ulice na području Ivanje Reke, koja je deo gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, reč je u ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića.

Svetski jevrejski kongres već je upozoravao da je „jedan od najkonkretnijih i najvidljivijih primera istorijskog revizionizma u javnom prostoru upravo imenovanje ulica i trgova po pojedincima koji su na različite načine i u različitom kapacitetu bili povezani s ustaškim pokretom i NDH“.

Upravo su Svetski jevrejski kongres, Documenta, poznati istoričari Ivo Goldštajn i Hrvoje Klasić te Erol Šehu zatražili od Saveta gradske četvrti Peščenice preimenovanje ulica Vladimira Arka, Antuna Bonifačića, Filipa Lukasa i sarajevskog nadbiskupa Ivana Šarića, za koje su naveli da su bili „istaknuti saradnici nacifašističkog, marionetskog i anticivilizacijskog režima NDH“.

List piše da je pomalo iznenađujuće da je njihov zahtev dobio podršku i to različitih političkih opcija. Prvo je 9. februara Veće mesnog odbora Ivanja Reka, u kojem većinu čine BM365 i HDZ, poslalo predlog Veću gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

Četiri dana kasnije, Veće je podržalo predlog o preimenovanju čeiri pomenute ulice i to, što kako piše zagrebački dnevnik, što je retkost u Hrvatskoj – jednoglasno, nezavisno od političke pripadnosti.

Sada je, kažu, na potezu gradski Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, a na kraju odbornici Gradske skupštine Grada Zagreba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.