U trendu

Južna Koreja gost na samitu G7 gde se raspravlja i o Kini

SEUL – Južnokorejski predsednik Mun Džae In prisustvovaće današnjem Samitu Grupe sedam u Britaniji, gde će se govoriti o hitnim globalnim izazovima, ali i o suprotstavljanju Kini koja je najveći trgovinski partner Seula.

Južna Koreja je jedna od nekoliko država koje su kao gosti pozvani na današnji sastanak G7, čiji je jedan od ciljeva pokušaj najbogatijih zemlja da pokažu svetu da i dalje mogu zajednički da deluju u rešavanju velikih kriza kroz doniranje stotine miliona vakcina protiv kovid 19 siromašnim zemljama i obavezivanje da će usporiti klimatske promene.

„Pokazaćemo svoju lidersku ulogu na G7 u formulisanju zajedničkog odgovori na hitne globalne izazove, uključujući zdravstvena pitanja i klimatske promene“, poručio je visoki južnokorejski zvaničnik novinarima, prenosi Rojters.

Predsednik Mun ističe kao mogući globalni pristup, model koji je tokom pandemije primenila Južna Koreja, poput agresivnog praćenja i traženja konatakata, bez uvođenja široko rasprostranjenih strogih zaključavanja, a koji je rezultirao relativno malim brojem slučajeva.

Takođe, u njegovom mandatu Južna Koreja se obavezala na nultu emisiju štetnih gasova do 2050. godine i pokrenula kampanju „Novi zeleni dogovor“ koja će omogućiti više ulaganja u zelenu tehnologiju kao način oporavka od pandemije.

Međutim, očekuje se da će na Samit pored ovih tema takođe uključivati diskusije o slobodnoj trgovini i suzbijanju sve većeg uticaja Pekinga.

Australija, koja je takođe gost na Samitu i u ekonomskom sukobu sa Kinom, pozvala je G7 da podrži reformu Svetske trgovinske organizacije kako bi se pozabavila sve većom upotrebom „ekonomske prinude“.

Seul balansira u svom pristupu Pekingu, koji je najveći trgovinski partner Južne Koreje, a južnokorejski zvaničnik nije pomenuo Kinu, ali je rekao da će Mun učestvovati u diskusijama o „potrebi jačanja globalnog lanca snabdevanja i slobodne trgovine“.

Antikinesko raspoloženje dostiglo je istorijske maksimume u Južnoj Koreji i Munova vladajuća stranka suočena je sa domaćim pritiskom po tom pitanju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.