U trendu

Južna Koreja navodi da je pogubljen zamenik premijera Severne Koreje

Severna Koreja je pogubila zamenika premijera i proterala dva visoka zvaničnika u ruralna područja na prevaspitavanje, saopštili su danas južnokorejski zvaničici.

Agencija AP dodaje da će to, ako se navodi potvrde, biti novo u nizu ubistava, čistke i otpuštanja koje srovodi lider Severne Koreje Kim Džon Un od kada je preuzeo vlast 2011. godine.

Severna Koreja je zatvorena, autoritarna zemlja u kojoj je prisutna državna kontrola medija, što otežava strancima, a čak i gradjanima te države, da saznaju šta se dešava u vladi, navodi AP.

Južna Koreja, čije obaveštajne službe prate šta se dešava u Severnoj Koreji, često imaju nepouzdane pdatke o zbivanjima preko granice, pa je tako ranije ove godine javljeno da je nekadašnji načelnik generalštaba Severne Koreje pogubljen, a kasnije se ispostavilo da je živ i da je imenovan na nekoliko novih visokih pozicija.

Prema rečima zvaničnika Južne Koreje, zamenik premijera Kim Jong Džin je pogubljen u julu, ali nisu navedeni detalji.

Novinska agencija Severne Koreje je poslednji put spomenula Kim Jong Džina 15. juna, kada je izvestila da je prisustvovao obeležavanju 50. godišnjice tekvondo federacije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.