U trendu

Kabul: Talibane da su ubili i oteli medijske radnike

KABUL – Talibanski borci ubili su menadžera radio stanice u Kabulu i kidnapovali novinara u južnoj provinciji Helmand, saopštili su danas lokalni zvaničnici iz Kabula o poslednjem u nizu napada na medijske radnike u Avganistanu.

Napadači su ubili Tofana Omara, menadžera „Paktija Gagradija“, saopštili su aktivisti za ljudska prava koji podržavaju nezavisne medije u Avganistanu, dodavši da se radi o ciljanom ubistvu.

„Omarija su ubili neidentifikovani napadači. On je bio liberalan, a napadaju nas jer radimo nezavisno“, rekao je Mudžib Kelvatgar, šef Udruženja nezavisnih novinara u Avganistanu (NAI), preneo je Rojters.

Zvaničnici u Kabulu veruju da talibanski borci stoje iza napada, a NAI dodaje da je najmanje 30 novinara i medijskih radnika ubijeno, ranjeno ili oteto u Avganistanu ove godine.

U južnoj provinciji Helmand, lokalni zvaničnici su saopštili da su talibani oteli novinara Nemtulaha Hemata iz njegovog doma u Laškar Gahu, glavnom gradu provincije.

Portparol talibana je za Rojters rekao da nema informaciju o ubistvu u Kabulu, kao i o otmici u Helmandu.

Talibani su zauzeli tri grada na severu tokom vikenda i bili blizu da osvoje još, čime su pokrenuli ofanzivu protiv avganistanske vlade nakon predstojećeg povlačenja trupa SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.