U trendu

Kako je Pentagon spiskao dva vojna budžeta Rusije

Pentagon je proćerdao 125 milijardi dolara na izlišne administrativne poslove, otkrio je interni izveštaj Ministarstva odbrane koji je toliko uspaničio zvaničnike departmana da su ovi tražili da se raport skloni daleko od očiju javnosti, a posebno od kongresmena koji odobravaju vojni budžet.

Vojska je sama tražila da se uradi detaljna analiza njenih troškova, ali kada su čelnici uvideli koliku su svotu novca spiskali na bespotrebne procedure, naredili su da se izveštaj odmah „sahrani”. Do ove priče ekskluzivno je došao „Vašington post” javljajući da je Pentagon odbacio sopstvena saznanja iz straha da će Kongres kazniti takvo rasipničko ponašanje i novac preusmeriti drugim budžetskim korisnicima.

Ministarstvo nije demantovalo pisanje prestoničkog lista, što znači da je Pentagon protraćio dva vojna budžeta Rusije. Prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (Sipri), ceo vojni budžet Rusije za 2015. (poslednji dostupni podaci) iznosio je 66,4 milijarde dolara. Štaviše, SAD su na bespotrebnu birokratiju u armiji potrošile više nego što bilo koja država, izuzev Kine, troši na celokupni rad svojih armija uključujući naoružanje i isplaćivanje plata vojnicima. Tako ispada da američka vojska može da „baci” više novca nego što druge armije mogu da izdvoje za suštinske potrebe odbrane.

(Jelena Stevanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.