najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Karadžić traži privremenu slobodu

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je danas da bude privremeno oslobodjen iz pritvora UN u Hagu, tvrdeći da je „monstruozna presuda kojom je osudjen na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti tokom rata u BiH.

„Moj predlog je da se suspenduje moj boravak u pritvoru i da se pustim na slobodu dok traju pravne radnje na obaranju ili potvrdjivanju optužnice, koja ne može proći ni studenta prve godine pravnog fakulteta“, rekao je Karadžić (70) na statusnoj konferenciji posvećenoj njegovom mentalnom zdravlju i uslovima u pritvoru.

Karadžić je rekao da je „već osam godina izgubio kao potpuno nevin čovek“ i da očekuje da će izgubiti „još tri“, dok traje rasprava o žalbi koju će, kako je najavio njegov pravni savetnik Piter Robinson (Peter), uložiti na prvostepenu presudu koja „nanosi velike štete“.

„Ja neću imati velike koristi od toga što će optužnica propasti i što će sud biti loše ocenjen u istoriji i u pravnoj struci i u medjunarodnoj zajednici, ako ja provodim vreme ovde. Ja plaćam cenu nečega što će propasti“, rekao je Karadžić.

Sudija Teodor Meron (Theodor) to je shvatio kao zahtev za privremeno oslobadjanje i pozvao je Karadžićevog pravnog savetnika Pitera Robinsona da ga podnese na propisan način.

Karadžić je rekao i da je očekivao oslobadjajuću presudu i da se u pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen) „već bio spremio i spakovao“ da izadje.

„Umesto jedine ispravne odluke, oslobadajuće, umesto odlaska kući  –  ja sam se već bio spremio i spakovao, to vam mogu potvrditi u pritvorskoj jedinici – došla je jedna presuda koja je monstruozna, kao što je monstruozna i optužnica“, kazao je Karadžić.

On je tvrdio da je, tokom sudjenja, „morao da dokazuje nevinost i proste elementarne istine da smo bili u gradjanskom ratu i da je taj rat nama objavila druga strana“.

Rekao je da je bio „primerno blag predsednik, protiv rata i ratnih zločina i, zajedno sa celim srpskim rukovodstvom, krajnje human i uzdržan, od čega su moj narod i vojska imali štete… Sve je to u spisu i dokazano“.

Podsećajući da ni Tužilaštvo „ne tvrdi da sam ja nešto uradio, nego moja politika“, Karadžić je rekao i da je „obezbedio oslobadjajuću presudu sa svojim timom i van svake razumne sumnje i poništio sve iz optužnice, argumentovano i sa čvrstim dokazom“.

„Presuda me zapanjila i učinila da ne mogu da verujem šta mi se dešava i gde se nalazim… Ta presuda će jednog dana svakako pasti, kao što će cela ova instituacija pasti u prah, u svojoj beznačajnosti, ali ona nanosi velike štete“, kazao je bivši predsednik RS.

Karadžić je nepravične presude povezao i sa rastom malignih oboljenja u pritvoru Tribunala.

„Jasno mi da deo maligniteta potiče i od nemoći da se sagleda nepravnost i i nefer odlučivanje i bespomoćnost koja je u osnovi tih svih maligniteta“, iako bolest može biti izazvana i „staklenom vunom“.

„Jedina mogućnost… da se isključi malignitet je da ljudi koji ne moraju da čekaju na pravosnažnu presudu ne čekaju u kazamatima i zatvorima, nego da se puste na slobodu i saradjuju s pravosudnom institucijom“, rekao je on.

Sudija Meron odgovorio je da je „primio k znanju“ Karadžićeve primedbe o malignim bolestima u sudskom pritvoru i da će ih preneti sekretaru suda.

Podsetio je, medjutim, da su „ocene eksperata“ o pritvoru u Sheveningenu „izuzetno povoljne“, nazivajući tu jedinicu zatvorskim „zlatnim standardom“.

Odbacujući Karadžićeve optužbe na račun Tribunala, sudija Meron, dugogodišnji predsednik suda, ocenio je da je pravda u Hagu deljena na „ubedljiv, verodostojan i razuman način“, dodajući da taj utisak deli i medjunarodna zajednica.

Karadžićev pravni savetnik Piter Robinson rekao je da je njegov klijent „uznemiren“ presudom, nazivajući ga „tigrom u kavezu“. Zatražio je da se poprave uslovi koje Karadžić u pritvoru ima za pripremu žalbe na prvostepenu presudu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike