U trendu

Keri: Povlačenje iz ugovora najveći akt neodgovornosti

SAN FRANCISKO – Bivši državni sekretar SAD Dzon Keri kritikovao je danas Donalda Trampa zbog odluke da povuče SAD iz pariskog sporazuma o klimatskim promenama, navodeći da je to bio najveći akt neodgovornosti jednog američkog predsednika.

„Ako se Donald Tramp povukao iz klimatskog dogovora, američki narod nije“, rekao je Keri otvarajući drugi dan Svetskog samita o klimi u San Francisku.

Keri je dodao i da je uveren da će Trampova odluka na kraju biti promenjena jer, kako je naveo, većina Amerikanaca podržava sporazum o borbi protiv klimatskih promena.

„Povlačenje iz sporazuma je bio najveći akt neodgovornosti jednog američkog predsednika ikada“, istakao je Keri, koji je i potpisao taj sporazum 2015. godine, dok je bio državni sekretar u administraciji Baraka Obame.

Tramp je u junu 2017. saopštio da je odlučio da se SAD povuku iz klimatskog sporazuma.

On je tada rekao da sporazum stavlja Ameriku u neravnopravan položaj, da šteti američkoj ekomoniji, pogotovo industriji uglja, te da je spreman da pregovara o novom sporazumu pod fer uslovima.

Keri se obrušio na Trampa dan nakon što ga je američki predsednik kritikovao zbog susreta sa visokim članovima iranske vlade.

Keri je nedavno otkrio da se, nakon što je napustio mesto državnog sekretara, sastajao sa iranskim zvaničnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar