U trendu

Kijev: Rusi nisu osvojili Krasnu Goru kod Bahmuta

KIJEV/MOSKVA – Ukrajinski zvaničnik Serhij Čerevatji, portparol Istočne grupe ukrajinske vojske, odbacio je danas tvrdnje ruske strane da je selo Krasna Gora u blizini Bahmuta pala u ruke Rusa.

„Tamo se vode bitke. Držimo stvari pod kontrolom. Bahmut je i dalje glavna meta ruskih napada“, rekao je Čerevatji, preneo je „Gardijan“.

UKRAJINSKI GENERALŠTAB je saopštio da je Rusija lansirala dve rakete i da je izvela 16 udara iz vazduha, od čega je 15 iz raketnih sistema, do 18.00 po lokalnom vremenu.

Granatirano je 59 naselja u oblastima Sumi, Harkov, Lugansk, Donjeck, Zaporožje, Dnjepro i Herson, kao i gradovi Bahmut Adivka, Marinka, Huljapolje i Herson.

U izveštaju se naglašava da i dalje postoji pretnja od ruskih raketnih napada u celoj Ukrajini, preneo je „Kijev independent“.

GENERALNI SEKRETAR NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će na predstojećem dvodnevnom sastanku ministri odbrane zemalja članica razgovarati o slanju aviona Ukrajini.

„Sada se razgovara i o pitanju slanja aviona i očekujem da će o tome biti reči na sutrašnjem sastanku u Briselu“, rekao je Stoltenberg i dodao da je Ukrajini, kao zemlji koja je na udaru Rusije, potrebna hitna podrška u vidu borbenih aviona, kao i naoružanja na zemlji, preneo je Rojters.

EVROPSKA KOMISIJA ne isključuje nedostatak u snabdevanju energentima u narednim mesecima, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

„Nedostatak zaliha može se ponovo pojaviti u narednim mesecima“, rekao je Đentiloni, prenela je agencija RIA Novosti.

Zbog toga bi EK želela da se zajednički mehanizam kupovine gasa, osmišljen da pomogne u popuni skladišta u EU do sledeće zime, pokrene pre kraja prvog kvartala godine.

FRANCUSKO MINISTARSTVO spoljnih poslova savetovalo je svojim državljanima da se uzdrže od putovanja u Belorusiju i pozvalo one koji su tamo da napuste tu zemlju što pre.

„Usled ruske ofanzive u Ukrajini i zatvaranje beloruskog vazdušnog prostora, snažnoa pelujemo na sve da se suzdrže od odlaska u Belorusiju“, navelo je francusko ministarstvo, prenosi TAŠ.

Takođe, pozivaju se Francuzi koji su u Belorusiji da napuste tu zemlju kopnenim putevima, preko Litvanije, Letonije i Poljske.

NORVEŠKA će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći, rekao je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, nakon razgovora sa norveškim premijerom Jonasom Har Stoerom.

Kako je ranije danas saopšteno, Švedska će Ukrajini obezbediti oko 50 borbenih vozila i samohodne artiljerijske instalacije, preneo je ukrajinski sajt „prm.ua“.

FINSKA priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini, ali još nije poznato da li će biti uključeni tenkovi „leopard 2“.

Ovo se navodi u saopštenju ministra spoljnih poslova Finske Peke Havista.

„Finska još nije donela konačnu odluku u vezi sa isporukom tenkova Ukrajini“, naveo je Havisto, prenosi „prm.ua“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.