U trendu

Kina: Izvešta Pentagona „čisto nagađanje“

PEKING – Kinesko Ministarstvo odbrane podnelo je žalbu Sjedinjenim Američkim Državama zbog izveštaja Pentagona u kome se navodi da se kineska vojska obučava za napade protiv SAD i njenih saveznika, navodeći da su „čisto nagađanje“.

Ocena Pentagona izložena je u godišnjem izveštaju u kome je istaknuto da se Kina trudi da poveća globalni uticaj i da je na odbranu u 2017. godini potrošila, prema proceni Pentagona, 190 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da izveštaj Pentagona „pogrešno predstavlja strateške namere Kine i preuveličava tzv. vojnu pretnju Kine“.

„Kineska vojska se odlučno protivi ovom izveštaju i podnosi najoštriju žalbu američkoj strani“, navodi kinesko Ministarstvo.

Kako se objašnjava u saopštenju, modernizacija vojske je radi zaštite suvereniteta države, bezbednosti, kao i svetskog mira, stabilnosti i prosperiteta.

„Zahtevamo da američka strana napusti stav Hladnog rata i da objektivno i racionalno sagleda konstrukciju kineske odbrane i vojske, prestane sa izdavanjem izveštaja i preduzme korake ka promovisanju i zaštiti stabilnog razvoja vojnih odnosa“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.