U trendu

Kina kritikuje SAD zbog podrške Litvaniji u vezi sa Tajvanom

PEKING – Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je danas kako Vašington koristi Litvaniju kako bi se stvorila „mala klika“ koja odobrava snage za nezavisnost Tajvana.

„Američka strana brani pogrešan potez Litvanije u stvaranju jedne Kine, jednog Tajvana i pokušava da sastavi malu kliku koja odobrava snage za nezavisnost Tajvana“, rekao je Vang na konferenciji za novinare, prenosi agencija AP.

Njegove primedbe usledile su nakon što su visoke američke i nemačke diplomate u sredu rekle da je kineski pritisak na Litvaniju neopravdan.

Vang je osudio potez Tajvana da stvori investicioni fond od 200 miliona dolara za Litvaniju kako bi nadoknadio kineske ekonomske represalije i dodao da će „traženje strane podrške nezavisnosti Tajvana samo dovesti u ćorsokak“.

Kancelarija Tajvana, de fakto ambasada, otvorena je u novembru, a Litvanija planira da otvori sopstvenu trgovinsku kancelariju na Tajvanu kasnije ove godine.

Litvanija je prošle godine prekršila diplomatski običaj tako što je dozvolila da tajvanska kancelarija u Vilnjusu nosi ime Tajvan, umesto Kineski Tajpej, što većina drugih zemalja koristi da ne bi uvredila Peking, podseća AP.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije bez prava na diplomatsko priznanje, a taj potez Litvanije naišao je na reagovanje Pekinga, koji je povukao svog ambasadora u Viljnusu i proterao litvanskog ambasadora u Pekingu.

Litvanija je od tada zatvorila svoju ambasadu u Pekingu.

Takođe, kako se navodi, stalni kineski pritisak smanjio je broj formalnih diplomatskih saveznika Tajvana na samo 14, iako ima čvrste neformalne odnose sa SAD, Nemačkom i većinom drugih velikih nacija.

Litvanija, zemlja od 2,8 miliona ljudi, članica je Evropske unije i NATO-a i bliski je saveznik SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.