U trendu

Kina: Počelo godišnje zasedanje političkog saveta

PEKING – Godišnje zasedanje Nacionalnog komiteta Kineskog narodnog političkog saveta, najvišeg kineskog političkog savetodavnog tela, počelo je danas u Pekingu.

Otvaranju skupa su prisustvovali kineski partijski i državni rukovodioci na čelu sa predsednikom Kine i generalnim sekretarom Centralnog komiteta Komunističke partije Si Đipingom, javio je Kineski internacionalni radio.

Kineski narodni politički savet, osnovan paralelno sa osnivanjem NR Kine 1949. godine, predstavlja najširi patriotski ujedinjeni front u Kini i važan deo sistema državne vladavine Kine.

Ovaj državni organ igra specifičnu ulogu u donošenju odluka o državnim i regionalnim smernicama i važnim pitanjima u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj oblasti i u društvenom životu u zemlji, čineći važan kanal za promovisanje socijalističke demokratije, dodaje se u tekstu Kineskog radija.

Ove godine se slavi 100. godišnjica osnivanja Komunističke partije Kine.

„Savet će u novoj razvojnoj fazi, bazirajući se na solidarnosti i demokratiji, dobro uraditi poslove na planu političkog savetovanja i izgradnje konsenzusa, kako bi udružio sve snage radi uspešnog početka sprovođenja petogodišnjeg plana“, naveo je Vang Jang, predsednik Nacionalnog komiteta Kineskog narodnog političkog saveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.