U trendu

Kina poziva Japan da preispita planove o ispuštanju radioaktivne vode

Kina je pozvala Japan da objavi tačne informacije o sastavu radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima i procenu uticaja na životnu sredinu njenog eventulanog ispuštanja u more.

Kineski zvaničnici su pozvali Japan da odluke, čije sprovodjenje može da ima posledice i po druge države, naročito susedne, ne donosi sam, već uz konsultacije, navela je načelnica Centra za studije Pojasa i puta, beogradskog Instituta za medjunarodnu politiku i privredu Ivona Ladjevac.

U autorskom tekstu koji prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Ladjevac podseća da je zemljotres, koji je marta 2011. pogodio Japan, uzrokovao i tešku havariju u nuklearnoj elektrani Fukušima gde se od tada neprekidno doliva voda radi hladjenja atomskog goriva u reaktorima.

Tokom jedne decenije, prikupljeno je više od milion tona kontaminirane vode, navela je Ladjevac i dodala da je pitanje odlaganja te  vode izazvalo zabrinutost kako stanovnika Japana, tako i susednih država, budući da se kao jedna od mogućih opcija pojavila opcija ispuštanja vode u more.

Argumenti Vlade Japana i rukovodilaca nuklearnih postrojenja su da se kontaminirana voda preradjuje primenom napredne tehnike i da se na taj način spušta nivo radioaktivnosti na onaj koji je bezbedan za ljude. Medjutim, ono što se ne pominje jeste da tricijum, radioaktivni izotop vodonika, nije moguće otkloniti u tom procesu prečišćavanja, navodi se u tekstu.

Uprkos svim tim saznanjima, većinski negativnom stavu i japanske i javnosti drugih država, japanska vlada je, u nedelji održavanja samita o klimatskim promenama, objavila svoju odluku da će za dve godine početi otpuštanje radioktivne vode u more.

Ovakva odluka, ocenjuje Ladjevac, kosi se sa nastupima koje Japan ima u medjunarodnim organizacijama koje se zalažu za očuvanje životne sredine i otklanjanje svih negativnih posledica aktuelnih klimatskih promena, a takodje je i odraz  nebrige prema sopstvenom stanovništvu, naročito ribarima koji od mora žive.

Reakcije spolja su jednako oštre. Tradicionalni partner i saveznik Japana, Južna Koreja je čak najavila i mogućnost obraćanja medjunarodnim pravosudnim institucijama kako bi sprečila Japan da izazove još veću ekološku katastrofu, navodi Ladjevac i dodaje da Kina insistira na objavljivanju tačnih informacija o sastavu radioaktivne vode i traži prethodnu temeljnu procenu njenog mogućeg uticaja na životnu sredinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.