U trendu

Kina: Preduzećemo sve neophodne mere da odbranimo suverenitet posle posete Pelosi Tajvanu

Kina će preduzeti sve neophodne mere da odlučno odbrani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu.

„Sve posledice koje iz toga proizilaze moraju da snose američka strana i separatističke snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana“, navodi se u saopštenju koje je prenela Kineska medijska grupa (CMG).

Navodi se da Kina „ozbiljno upozorava SAD da se pridržavaju principa jedne Kine i odredbi tri kinesko-američka zajednička saopštenja sa konkretnim akcijama, da ozbiljno sprovode obaveze koje je preuzeo američki lider i da ne idu dalje pogrešnim i opasnim putem“

Pelosi je danas „zanemarila snažno protivljenje i ozbiljni demarš Kine“ i posetila Tajvan, što „ozbiljno krši princip jedne Kine i tri zajednička kinesko-američka saopštenja, ozbiljno podriva političku osnovu kinesko-američkih odnosa, ozbiljno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine, ozbiljno podriva mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i šalje ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana“, navodi se.

„Na svetu postoji samo jedna Kina. Tajvan je neotuđivi deo kineske teritorije, a vlada Narodne Republike Kine je jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu. Rezolucija broj 2758 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 1971. godine je to jasno pokazala. Od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine, 181 država je uspostavila diplomatske odnose sa Kinom na osnovu principa jedne Kine. Princip jedne Kine je opšti konsenzus međunarodne zajednice i osnovna norma međunarodnih odnosa“, dodaje kinesko ministarstvo.

Navodi se da se 1979. godine američka strana „jasno obavezala“ u Saopštenju o uspostavljanju diplomatskih odnosa Kine i SAD na to da „priznaje vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu Kine“ i da će „u tom okviru, američki narod održavati kulturne, komercijalne i druge nezvanične odnose sa narodom Tajvana“.

„Kao sastavni deo američke vlade, američki Kongres treba striktno da se pridržava politike američke vlade o jednoj Kini i da se uzdrži od bilo kakve zvanične razmene sa kineskim tajvanskim regionom. Kina se uvek protivila posetama američkih kongresmena Tajvanu, a administrativna vlast SAD-a ima odgovornost da to spreči“, navodi ministarstvo u Pekingu.

Poseta Pelosi Tajvanu „u bilo kom obliku i iz bilo kog razloga je velika politička provokacija koja može da dovede do eskalacije zvaničnih razmena između SAD i Tajvana“, dodaje se.

„Kina to nikada neće prihvatiti, a kineski narod se nikada neće složiti sa tim. Pitanje Tajvana je najvažnije, suštinsko i osetljivo pitanje u odnosima Kine i SAD. Trenutno se situacija u Tajvanskom moreuzu suočava sa novom rundom napetosti i ozbiljnih izazova, a osnovni razlog je taj što tajvanske vlasti i SAD stalno menjaju sadašnju situaciju“, piše u saopštenju.

Vlasti u Pekingu navode da „američka strana pokušava da iskoristi Tajvan da kontroliše Kinu, neprestano iskrivljujući i rušeći princip jedne Kine, jačajući zvaničnu razmenu između SAD i Tajvana i podržavajući separatističke aktivnosti koje idu u smeru nezavisnosti Tajvana“.

„Ovo je veoma opasan čin igranja vatrom, a oni koji se igraju vatrom, od vatre će i da nastradaju. Stav kineske vlade i kineskog naroda po pitanju Tajvana je uvek bio dosledan. Odlučno čuvanje nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta je čvrsta volja više od 1,4 milijarde Kineza, a ostvarenje potpunog ponovnog ujedinjenja domovine je zajednička težnja i sveta dužnost svih Kineza“, navodi se.

Dodaje se da Kina i SAD, kao dve velike sile, „mogu da se slažu jedna sa drugom samo kroz međusobno poštovanje, mirnu koegzistenciju, izbegavanje konfrontacije i kroz obostranu saradnju“.

„Pitanje Tajvana je čisto unutrašnje pitanje Kine i nijedna druga zemlja nema pravo da bude sudija po pitanju Tajvana. Kineska strana ozbiljno upozorava američku stranu da prestane da igra na ‘tajvansku kartu’ i da ‘koristi Tajvan za kontrolu Kine’, te da prestane da se meša u tajvanska i unutrašnja pitanja Kine i da prestane da podržava separatističke snage koje se zalažu za nezavisnost Tajvana u različitim oblicima“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar