U trendu

Kina šokirana zlostavljanjem dece u vrtiću u Pekingu: „Bodu ih iglama i prisiljavaju na skidanje“ (video)

Vrtić u Pekingu optužen je za zlostavljanje dece injekcijama i lekovima u slučaju koji je šokirao Kinu, piše BBC. Vlasti su pokrenule istragu vrtića koji je „kćerka“ poznatog lanca RYB Education. Kompanija je izjavila da se „duboko izvinjava zbog teško uznemirujućeg problema“.

Pekinški službenici takođe sprovode istragu svih drugih vrtića u glavnom kineskom gradu. Do incidenta je došlo nekoliko nedelja nakon što je vrtić u Šangaju optužen za zlostavljanje dece.

„Prisiljavali su ih da stoje goli i zaključavali su ih u mračnu sobu“.

Najmanje osmoro polaznika vrtića RYB Education navodno je primalo nepoznate supstance injekcijama. Roditelji su za lokalne medije izjavili da su uočili tragove uboda igle na telima svoje dece u poslednjih nekoliko dana i podelili fotografije tragova na internetu. Takođe su rekli da su deca primala tablete ili sirupe pre spavanja u vrtiću.

Neki od roditelja izjavili su kako je moguće da je došlo i do polnog zlostavljanja, jer su deca prisiljavana da se skidaju. Nekoliko roditelja okupilo se u četvrtak ispred vrtića kako bi protestovali. Neki su izjavili kako sumnjaju da vaspitači koriste igle za disciplinu jece.

„Neposlušnu decu su prisilili da stoje gola, ili su ih zaključavali u mračnu sobu u vrtiću“, izjavio je jedan roditelj za Caixin Global.

Prošle godine jedno dete u vrtiću imalo je više od 50 uboda iglom. Policija je zaplenila snimke nadzornih kamera i suspendovala tri osumnjičene osobe iz vrtića. RYB Education je u izjavi u četvrtak rekao da će preuzeti odgovornost za svoje greške ako one budu utvrđene, ali je takođe prijavio policiji neke lažne optužbe protiv kompanije.

RYB Education je jedan od najpoznatijih obrazovnih lanaca u Kini. Prošle godine je četvoro njihovih vaspitača završilo u zatvoru zbog zlostavljanja koje je takođe uključivalo davanje injekcija deci. Državna agencija Xinhua tada je objavila da je jedno dete na telu imalo više od 50 uboda iglom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.