U trendu

Kina uzvraća sankcijama Velikoj Britaniji

Kina je danas najavila sankcije pojedincima i entitetima u Velikoj Britaniji nakon što je ta zemlja, po rečima kineskih zvaničnika, nametnula jednostrane sankcije pojedincima i entitetima u Kini pod izgovorom odbrane ljudskih prava u Sindjijangu.

„Ovaj postupak, zasnovan je samo na lažima i dezinformacijama, flagrantno krši medjunarodno pravo i osnovne norme koje uredjuju medjunarodne odnose, grubo se meša u kineska unutrašnja pitanja i ozbiljno šteti kinesko-britanskim odnosima“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Kako je prenela Kineska medijska grupa (CMG) Ministarstvo inostranih poslova Kine pozvalo je britanskog ambasadora u Kini kako bi izrazilo čvrsto protivljenje i snažnu osudu.

„Od danas je odgovarajućim osobama i članovima njihovih užih porodica zabranjen ulazak u matični deo Kine, Hongkong i Makao. Njihova imovina u Kini biće zamrznuta, a kineskim gradjanima i institucijama zabranjeno poslovanje sa njima. Kina zadržava pravo da preduzme dalje mere“, navodi se u saopštenju kineske strane.

Kina čvrsto štiti svoj državni suverenitet, bezbednost i razvojne interese, i upozorava britansku stranu da ne ide dalje pogrešnim putem. U suprotnom, Kina će odlučno reagovati na dalje reakcije, dodaje se  u saopštenju.

Na spisku pojedinaca  i entiteta koji su, kako se navodi, zlonamerno širili laži i dezinformacije nalaze se Tom Tugendat, Ijan Dankan Smis, Nil Obrajan, Dejvid Elton, Tim Lougton, Nusrat Gani, Helena Kenedi, Džefri Najs , Džoen Nikol, Smis Finlei, kao i Kineska istraživačka grupa, Komisija za ljudska prava Konzervativne stranke, Ujgurski sud i Sudsko veće u Eseksu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.