U trendu

Kineska medijska grupa o curenju tajnih dokumenata Pentagona

Curenjem poverljivih dokumenata Ministarstva odbrane SAD ponovo  je dokazana tačnost reči bivšeg predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska – kome je potreban neprijatelj kada ima SAD kao saveznika, piše Kineska medijska grupa (CMG).

U komenatru pod naslovom „Kako će se SAD opravdati nakon curenja tajnih dokumenata Pentagona“ CMG podseća da se od početka marta, ili još ranije, na internetu pojavilo više od stotinu visokopoverljivih dokumenata Pentagona.

U njima su sadržaji o ozbiljnim intervencijama američke administracije u sukobima Rusije i Ukrajine, trajnom prisluškivanju lidera i visokih zvaničnika Ukrajine, Južne Koreje i Izraela. Curenje dokumenata Pentagona je nakon mesec dana postalo događaj poznat svetskoj javnosti i najozbiljniji incident te vrste od afere Vikiliks 2013. godine, navodi CMG.

U poslednjih nekoliko decenija, američko prisluškivanje saveznika je već bilo javna tajna, ali najnoviji incident, ipak, strahovito je zaboleo američke saveznike. U tajnim dokumentima se nalazi velika količina detalja oko sukoba  Rusije i Ukrajine uključujući plan prolećnog napada ukrajinske vojske, sadržaje o pomoći zapadnih zemalja u raspoređivanju ukrajinskih snaga i isporuci oružja.

U dokumentima je, takođe, otkriveno da su SAD sprovele svestrano prisluškivanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. CNN je citirao ličnost koja je u bliskom kontaktu sa Zelenskim da je Ukrajina duboko frustrirana i ogorčena zbog curenja tajnih informacija.

Osim navedenog, pod nadzorom SAD je i proces pravosudne reforme u Izraelu, tajne konsultacije južnokorejskih zvaničnika o mogućnosti isporuke razornog oružja Ukrajini, navodi CMG.

Sudeći po tim informacijama, SAD nemaju poverenje ni u koga, uključujući i njihove saveznike. Bez obzira na rukovodioce američkih saveznika ili kretanje situacije rata i sukoba, sve su to samo pijuni na šahovskoj tabli američkog hegemonizma.

Zašto su SAD toliko zanete prisluškivanjem? Gledano iz istorije, u američkoj hegemonističkoj koncepciji nikada nije bilo mesta pojmu istinskih saveznika. Upravo kao što je rekao bivši analitičar Centralne obaveštajne agencije (CIA) Rejmond Mekgoven, takozvani saveznici su u stvari zemlje zavisne od SAD.

Iz sebične psihologije za „apsolutnu bezbednost“, SAD pristupaju svojim saveznicima pojačavanjem kontrole nad njima, stalno se čuvaju od njihovih akcija, čak  ih koriste kao „alate“ kako bi oni bolje služili američkom hegemonizmu. U tom slučaju, prisluškivanje je polako postajalo „neophodno sredstvo“.

Štaviše, prisluškivanje je takođe sredstvo kojim SAD pokušavaju da čuvaju lidersku poziciju i ostvare privatne interese u svetu. Bivši direktor CIA Džejms Vulsi je priznao da je Agencija zahvaljujući nabavljenim informacijama pomogla kompaniji Boing da evropskom Erbasu oduzme važnu narudžbinu iz Saudijske Arabije.

Prisluškivanje, međutim, nije jedini nož koji su SAD zabile u leđa saveznicima. Ponašanje SAD neposredno podseća na reči Henrija Kisindžera: Opasno je biti neprijatelj SAD, ali je još opasnije biti njihov saveznik, zaključuje Kineska medijska grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.