Kineski istraživači pronašli novi mehanizam za poboljšanje kvaliteta pamučnog vlakna

Kineski istraživači su nedavno otkrili biljni hormon koji može da reguliše rast pamučnih vlakana a očekuje se da će poboljšati i njihov kvalitet, piše agencija Sinhua.

Pamuk je važna kultura u Kini i glavna sirovina koju koristi tekstilna industrija, što znači da kvalitet pamučnih vlakana određuje kvalitet tekstila.

Brasinosteroid (BR), fitohormon koji podstiče rast, reguliše mnoge procese rasta biljaka, uključujući i razvoj ćelija. Međutim, mehanizam kojim BR reguliše rast vlakana bio je slabo shvaćen.

Istraživači sa Instituta za istraživanje pamuka pri Kineskoj akademiji poljoprivrednih nauka otkrili su da BR može podstaći molekularni mehanizam izduženja pamučnih vlakana modulacijom biosinteze veoma dugog lanca masnih kiselina.

Nekoliko ključnih gena koji regulišu važne karakteristike pamuka mogu se koristiti kao tehničke rezerve za usmeravanje proizvodnje pamuka u budućnosti, rekao je Li Fuguang, vođa istraživačkog tima.

„Sledeće ćemo nastaviti da proučavamo da li BR igra ulogu na druge načine, u nadi da ćemo realizovati transformaciju naučno-tehnoloških dostignuća kako bismo podstakli poljoprivrednu proizvodnju“, rekao je on.

Istraživači su objavili rezultate svoje studije u tri časopisa, a gto su Plant Cell, Plant Phisiology i Plant Biotechnology Journal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.