U trendu

Kineski pogranični gradovi u režimu strogih kovid mera

PEKING – Nekoliko pograničnih gradova na severoistoku Kine počelo je da pooštrava mere protiv kovid-19, ograničavajući putovanja i okupljanja na javnim mestima, dok se Kina bori protiv epidemije koja pogađa uglavnom sever zemlje.

Kina je za poslednja 24 sata prijavila 23 lokalna simptomatska slučaja, pokazali su današnji zvanični podaci, što je manje od 50, zabeleženo dan ranije, čime je ukupan broj porastao na 270, od 17. oktobra, kada je počela aktuelna epidemija, prenosi Rojters.

Iako je taj broj mali u odnosu na mnoga žarišta izvan Kine, širenje na više od deset provincijskih oblasti i politika nulte-tolerancije primorali su lokalne zvaničnike da pooštre ograničenja, ponovo potiskujući uslužni sektor, uključujući turističke i ugostiteljske kompanije.

U severoistočnoj provinciji Hejlungđang, koja deli granicu sa Rusijom, grad Heihe je juče otkrio jedan lokalni potvrđeni slučaj, plus tri asimptomatska slučaja, koje Kina računa odvojeno od pacijenata sa potvrđenim simptomima.

Grad od 1,3 miliona, uveo je, kao i još neki u toj provinciji, obustavu proizvodnih aktivnosti i poslovanja u urbanim sredinama, osim osnovnih, a zabranjen je ulazak i izlazak iz tih područja iz neprioritetnih razloga i obustavljen autobuski i taksi prevoz.

Prema lokalnim medijima, takođe su prekinuti letovi iz grada i neke železničke usluge, a ostaje nejasno kako je nastalo žarište u Heiheu i da li je neko od zaraženih povezan sa epidemijama u drugim regionima.

Visoka stopa vakcinacije u Kini bi u principu mogla da omogući prelazak na manje ometajuću epidemijsku strategiju, poštoje prema podacima od 23. oktobra, 76 odsto od 1,41 milijarde stanovnika Kine primilo kompletne doze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar