U trendu

Kineski predsednik stigao na Floridu na samit s Trampom

Kineski predsednik Si Djinping stigao je danas na Floridu na prvi sastanak sa svojim američkim kolegom Donaldom Trampom, preneli su novinari agencije Frans pres.

Boing 747 Er Čajna (Air China) u kojem se nalazi kineski predsednik i njegova delegacija sleteo je na aerodromu Palm Bič na Floridi gde ga je dočekala počasna jedinica američke garde.

Vojnici su držali zastave dve zemlje sa obe strane crvenog tepiha ispred aviona kineskog predsednika.

Si Djinping je sišao sa suprugom Peng Lijuan, a sačekali su ih američki državni sekretar Reks Tilerson i njegova supruga. Oni su razmenili nekoliko reči pre nego što su Si i njegova supruga ušli u svoje vozilo.

Tramp je napustio Vašington u uputio se na Floridu ranije danas po jakoj kiši. On će primiti Sija u svojoj luksuznoj rezidenciji Mar-a-Largo u Vest Palm Biču.

Bela kuća je saopštila da će Tramp i Si danas imati sastanke i večeru, kojima će prisustvovati i njihove supruge Melanija Tramp i Peng Lijuan. Za sutra su planirani razgovori i radni ručak.

Stav američkog predsednika prema Kini, koju je napadao tokom izborne kampanje zbog njene trgovinske prakse ostaje neodredjen. Ovaj sastanak će biti možda prilika da Tramp definiše smer svoje politike.

Prema diplomatskim izvorima u Pekingu, kineski predsednik bi mogao da učini neke ustupke po pitanju trgovine i investicija ako dobije garancije od Vašingtona da za sada odustaje od ugovora o isporuci oružja Tajvanu.

U središtu razgovora bi trebalo da budu Severna Koreja i njen nuklearni program. Vašington već više nedelja poziva Peking da izvrši pritisak na svog suseda.

Pjongjang je juče, samo dan uoči američko-kineskog samita, ispalio balističku raketu u Japansko more.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.