U trendu

Kirbi: Proveravamo, niko ne želi nevine žrtve

VAŠINGTON – Portparol Pentagona DŽon Kirbi rekao je danas da SAD procenjuju i sakupljaju izveštaje o tome da li je bilo civilnih žrtava u nedeljnom američkom napadu na pripadnike ogranka Islamske države, grupe ISIS-K u Kabulu.

„Dobijamo brojne informacije i pravimo izveštaj za javnost, usput radeći na tome da što bolje pokušamo da shvatimo situaciju lokalno. To takođe uključuje razgovore sa talibanima i onome što oni možda vide“, rekao je Kirbi, preneo je BBC.

On je ponovio da je prvobitni izveštaj vojske SAD o napadu bio da nije bilo naznaka o civilnim žrtavama, ali da su procene u toku.

Kirbi, kao i general Vilijam Tejlor, upitani su da li je postojala alternativa za korišćenje vazdušnog napada.

„Kada imate neposrednu pretnju, a verovali smo da smo imali vrlo neposrednu pretnju, preduzeli smo akciju za koju smo verovali da je neophodna da odbijemo teroristički napad“, rekao je Kirbi povodom napada dronom u nedelju, u kojem je meta bio automobil, veruje se, napunjen eksplozivom, a kojim su upravljali članovi ISIS-K grupe.

Tejlor je dodao da „komandanti uvek minimizuju kolateralnu štetu.“

„Ovaj napad je sprečio veliki napad na američke snage i ostale avganistanske civile“, objasnio je Tejlor.

General je dodao da SAD „proveravaju“ izveštaje o civilnim žrtvama, rekavši da ih uzimaju „vrlo ozbiljno“.

Rodbina preživelih navela je da je 10 osoba ubijeno u napadu, a neimenovani avganistanski zvaničnik je sinoć saopštio da su stradala tri deteta.

Kirbi je rekao da niko ne želi da vidi nevine žrtve.

„Nismo u poziciji da raspravljamo o tome. Kao što je general rekao, procenjujemo sitauciju i istražujemo. Nemojte sumnjati, nijedna vojska na planeti nije odlučnija od vojske SAD u tome da izbegne civilne žrtve i niko ne želi da vidi nevinu žrtvu“, dodao je Kirbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.