U trendu

Klix: OHR formira grupu za izradu zakona o drzavnoj imovini

SARAJEVO – Visoki predstavnik Kristijan Šmit je pod uticajem Veća za primenu mira (PIC) počeo proces formiranja ekspertske grupe koja ima za cilj da pomogne u izradi Zakona o upravljanju i korišćenju državne imovine Bosne i Hercegovine, saznaje Klix.ba.

Portal navodi da je Šmit, u skladu sa agendom 5+2, odnosno ciljevima koje institucije BiH treba da ispune pre zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika, krenuo u proces formiranja ekspertske grupe, koju će činiti kako domaći tako i strani stručnjaci, a koja će raditi na izradi zakona o državnoj imovini.

Prema tvrdnji Klixa, zadaci i ciljevi ekspertske grupe još nisu do kraja definisani, ali načelno imaju za cilj da pomognu institucijama BiH, odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH, da donese Zakon o upravljanju i korišćenju državne imovine, a što je naloženo presudama Ustavnog suda BiH.

Prema saznanjima portala, OHR traži nestranačke ljude da pomognu u tom procesu i u tom smislu već je održano nekoliko sastanaka na kojima se pokušava dogovoriti sastav komisija.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 23. septembra doneo odluku da Zakon o šumama koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.

Odluka je doneta po apelaciji bošnjačkih poslanika u Veću naroda RS, koji su od Ustavnog suda BiH zatražili da Zakon proglasi neustavnim i zabrani njegovu primjenu do donošenja konačne odluke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar