U trendu

Ko je čovek koji želi da okonča vladavinu Angele Merkel?

Njegovo jedino iskustvo vladanja u Nemačkoj je dužnost gradonačelnika. Ona je najmoćnija političarka u Evropi. Ipak, Martin Šulc želi da okonča 11-godišnju vladavinu kancelarke Angele Merkel i iz temelja promeni ulogu Nemačke u Evropi. To bi moglo i da mu uspe, piše Rojters.

Šulc je dao novi život socijaldemokratima (SPD) otkako su ga prošli mesec imenovali za kancelarskog protuivkandidata Angeli Merkel na parlamentarnim izborima, smanjivši jaz u popularnosti u odnosu na njene konzervativce i čak ih i pretekavši u jednoj anketi.

Godinu dana mlađi od Merkel, 61-godišnji Šulc je bivši predsednik Evropskog parlamenta. I dok ona ima doktorat iz fizike, on je napustio školu pre mature nakon čega se postupno probijao u lokalnoj politici i stigao sve do Brisela. Njegovom govoru i osećaju za obične ljude Merkel ne može da parira. On nudi promene: kraj nemačke uloge najvećeg pobornika stroge politike štednje koja je izazvala veliko nezadovoljstvo u južnoj Evropi, više državnih investicija u domovine i manje opsesivnog opterećivanja fiskalnom disciplinom.

S obzirom na to da nema iskustva u izvršnoj vlasti, Šulc se nalazi pred velikim izazovom, političkim stupom evropske stabilnosti.

„Želim pravednost u našoj zemlji!“, poručio je na skupu SPD-a u Bilefeldu, na severozapadu zemlje, praćen glasnim aplauzom nekoliko stotina pristalica.

U jednosatnom govoru, Šulc se usredsredio na nesigurnost radnih mesta i siromaštvo u starijim godinama, obećavši da će se boriti za zaštitu penzija i smanjenje rada na određeno radno vreme i revidirati neke od reformi tržišta rada koje je uvela prošla SPD-ova vlada u sklopu plana „Agenda 2010.“

„S obzirom na to da imamo milijarde proračunskih viškova, ne želim da se taj novac koristi za porezne olakšice onima koji ostvaruju velike prihode nego da se ulaže“, rekao je, zauzimajući se za povećanje ulaganja u obrazovanje, infrastrukturu i digitalnu tehnologiju.

Te poruke u suprotnosti su sa stavovima CDU-ova ministra finansija Volfganga Šoblea, koji ustraje na uravnoteženom proračunu i želi da iskoristi viškove za otplatu dugova sada i smanjenje poreza nakon izbora. SPD ne bi išao toliko daleko da odbaci tzv. dužničku kočnicu koja saveznoj vladi dopušta da se svake godine zaduži za najviše 0,35 posto BDP-a.

„To se ne dovodi u pitanje. O tome niko ne govori“, naglašava Ralf Stegner, Šulcov saveznik i jedan od potpredsednika SPD-a.

Šulcova vlada imala bi više razumevanja za članice evrozone koje nastoje da reformišu svoju ekonomiju, nego što ga ima Šobl, koji spominje mogućnost izlaska Grčke iz evrozone.

Tokom mandata Angele Merkel, Nemačka je predvodila zahteve da Grčka sprovodi strogu štednju u zamenu za pomoć. Njena vlada želi da Atina ima primarni suficit proračuna (bez izdataka za kamate) u iznosu od 3,5 posto BDP-a i da ga zadrži neko vreme. Berlin tvrdi da Atini neće trebati ublažavanje duga ako u tome uspe.

Naglašavajući borbu protiv nejednakosti, Šulc nastoji da izoštri SPD-ov politički fokus koji je oslabio jer je stranka provela sedam od zadnjih 11 godina kao mlađi koalicioni partner Merkelinih konzervativaca. To odbija glasače dve najvećih stranke i podstiče jačanje krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD).

Šulc je novo lice u nemačkoj nacionalnoj politici i nije opterećen kompromisima na koje je njegova stranka pristala u Merkelinoj ‘velikoj koaliciji’. Njegovo zauzimanje za socijalna prava nailazi na plodno tlo kod birača, kojih je SPD u zadnjih deset godina izgubio čak deset miliona.

„On je autentičan. Govori jezikom ulice. Govori o problemima običnih ljudi“, rekao je Johan Kemper (56), inženjer koji je proputovao 120 kilometara da bi ga slušao u Bilefeldu.

Nemačka uživa stabilan rast otkako je Merkel došla na vlast 2005., a nezaposlenost je rekordno niska. Mnogo ljudi slabo zarađuje i oseća se pregaženim globalizacijom koja povećava jaz između bogatih i siromašnih.

„Ako mali pekar u Hamburgu plaća poreze, a američki lanac kafe barova do njega ne plaća… ako velike kompanije godinama sve više zarađuju, a realne plate u Nemačkoj stagniraju ili padaju, to nije pravedno“, rekao je Šulc ranije ovog meseca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.