U trendu

Ko protestuje u Hongkongu?

HONGKONG – Ogromna većina prodemokratski orijentisanih demonstranata u Hongkongu ima univerzitetsko obrazovanje, gotovo polovina su dvadesetogodišnjaci i gotovo svi preziru policiju, pokazalo je ispitivanje honkonških univerziteta o tome ko su učesnici masovnih protesta koji već nedeljama traju na ulicama Hongkonga.

Istraživaci sa četiri honkonška univerziteta sproveli su istraživanje tako što su intervjuisali demonatsrante tokom 12 protesta, uključujući masovne skupove, ali i „mobilne“ i „statičke“ proteste, preneo je portal Index.hr.

Ustanovljeno je da su 54 odsto učesnika muškarci, a 46 odsto žene, od 6.688 ispitanika, čak 77 odsto ima visoko obrazovanje, a 21 odsto srednje.

Najzastupljeniji među demonstrantima bili su mladi – od 20 do 29 godina, 49 odsto, a slede 30-godišnjaci (izmedu 30 i 39 godina) 19 odsto, te mlađi od 20 godina 11 odsto. Demonstranata od 40 i više godina je 16 procenata.

Pedeset odsto demonstranata smatra sebe pripadnicima srednje klase, dok je 41 odsto reklo da su na društvenoj lestvici „odozdo prema gore“.

Na pitanje šta ih je motivisalo da učestvuju u demokratskom pokretu, 87 ispitanika odgovorilo je da žele povlačenje predloga zakona o izručivanju, 95 je nezadovoljno načinom na koji je policija delovala tokom protesta, a 92 odsto učesnika protesta pozvalo je na osnivanje nezavisnog komiteta za istragu policijskog nasilja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.