U trendu

Koalicioni partneri se ogradili od stava Trifonova o SMAK

SOFIJA – Tri bugarske stranke koje su partneri stranke „Ima takvih ljudi“ Slavija Trifonova u vladajućoj koalicionoj vladi, ogradile su se od stava Trifonova koji je poručio da je početak pregovora Severne Makedonije i EU povezan sa ukidanjem viza za ulazak bugarskih državljana u SAD i prijemom Bugarske u šengenski prostor.

Od njegovog stava su se ogradile stranke „Nastavljamo promene“ (PP), „Bugarska socijalistička partija“ (BSP) i „Demokratska Bugarska“ (DB), prenosi agencija MIA.

Kako prenosi bugarska agencija BGNES, koordinator poslaničke grupe PP u bugarskom parlamentu Andrej Urov je istakao da Bugarska ima jasan stav i strategiju za odnose sa Severnom Makedonijom.

„Imamo strategiju kako da vodimo razgovore – da ih vodimo veoma intenzivno, na širem planu, a ne samo u pravcu istorijske prošlosti. Cilj je da pomognemo približavanju naših pozicija u skladu sa Ugovorom o prijateljstvu i dobrosusedstvu iz 2017. godine. Ovo je stav koalicije i PP-a“, rekao je Jurov za Novu TV.

Kopredsedavajući „Demokratske Bugarske“ Atanas Atanasov je izjavio da on lično ne vidi ništa loše u stavu Trifonova, ali da stvari ipak „ne treba da se postavljaju na takav način“.

„Članstvo Severne Makedonije u EU je važno pitanje za Bugarsku. Moramo ovo pitanje shvatiti ozbiljno i zaštititi naše nacionalne interese“, izjavio je Atanasov, dodajući da „Demokratska Bugarska“ ne podržava predlog Trifonova.

Zamenik predsednika bugarskog parlamenta i bivsi bugarski ministar spoljnih poslova Kristijan Vigenin, član BSP-a, takođe se ogradio od izjave Trifonova, napominjući da je koalicionim sporazumom četiri stranke izražen jasan stav o evropskoj perspektivi Severne Makedonije.

Trifonov, lider bugarskog pokreta „Ima takvih ljudi“, predložio je juče na svom Fejsbuk profilu da Bugarska dozvoli Severnoj Makedoniji da se pridruži Evropskoj uniji, ako SAD ukinu vize za bugarske državljane i zemlja odmah postane članica šengenskog prostora.

„Ukoliko Sjedinjene Države i Evropska unija hoće da budemo lojalni partneri treba da nam omoguće bezvizni režim sa SAD i hitno priključenje Šengenskoj zoni“, napisao je Trifonov na Fejsbuku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.