Kocijančić: PitanjeTrepče deo sveobuhvatnog sporazuma BG i PR

BRISEL, 04. februara ( Tanjug) – Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da pitanje stausa Trepče treba da bude rešeno kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglašava „da sva otvorena pitanja između dve strane treba da se reše kroz finalizaciju dijaloga“.

”EU kao posrednik u dijalogu ima za cilj da se kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine reše sva otvorena pitanja između dve strane jednom i zauvek”, odgovorila je Kocijančić na Tanjugovo pitanje o posledicama usvajanje statuta Trepče u parlamentu Prištini, na sudbinu dijaloga.

Kocijančić je , ponavlja da EU očekuje ukadanje prištinskih taksi i što brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da dijalog sa Prištinom može biti nastavljen samo kada se ukinu prištinske takse na robu iz centralne Srbije, ali i kada prestanu provokacije kakav je i zakon o statutu Trepče.

Parlament u Prištini je u subotu usvojio stutut Trepče koji predviđa registraciju nove kompanije u skladu sa zakonom iz 2016. godine, a kojim 80 odsto akcija kombinata pripada Prištini, a 20 odsto radnicima.

Priština je istovremeno još pre dve godine odbacili mogućnost da se u okviru dijaloga u Briselu razgovara o pitanjuTrepču, koju su oni proglasili „kosovskom imovinom“ tvrdeći da je to „gotova stvar. “

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike