U trendu

Kocijančič: SAD i Rusija da se drže nuklearnog sporazuma

BRISEL – Evropska unija poziva SAD i Rusiju da se pridržavaju sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i da se postaraju da se on „u potpunosti i dokazivo sprovodi“, javljaju agencije.

„Mi smatramo da je nužno da SAD i Rusija vode konstruktivan dijalog kako bi očuvali sporazum“, izjavila je danas portparolka EU Maja Kocijančić na konferenciji za novinare, prenosi AP.

Ona je istakla da je INF u Evropi „doprineo okončanju Hladnog rata, okončanju trke u nuklearnom naoružavanju“ kao i da je on „jedan od kamena temeljaca arhitekture evropske bezbednosti“.

Tas s prenosi da je Kocijančić, upitana da li bi Rusija bila viđena kao krivac ako bi sporazum bio raskinut, kazala da postoji mnogo pitanja koja počinju sa „ako“ i istakla da jedino može da kaže da EU od Rusije očekuje da „problemima pristupa u skladu sa ovim sporazumom, suštinski i transparentno“.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je u subotu da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija „godinama“ krši taj sporazum i jer taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar