U trendu

Koliko se placenika iz Austrije bori u ratu u Ukrajini?

BEČ – Slobodarska partija Austrije (FPO) uputila je ministru spoljnih pitanja Aleksanderu Šalenbergu pitanje koliko se austrijskih državljana bori u ratu u Ukrajini i kako se ophode prema regrutovanju boraca od strane Ambasade Ukrajine u Beču.

Poslanik FPO Kristijan Hafeneker ističe da je Austrija neutralna i da svako učešće u ratu u nekoj drugoj državi vodi ka gubitku austrijskog državljanstva.

Hafeneker ističe da regrutovanje plaćenika ne doprinosi okončanju rata i da zbog toga od Ministarstva očekuje jasan stav koji odgovara neutralnosti zemlje.

„Strane ambasade u Austriji moraju da se pridržavaju austrijskog zakona. U to spada i zabrana regrutovanja dobrovoljaca za učešće u jednom ratu „, odgovorilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo ističe da je, odmah nakon što je saznalo o delovanju ukrajinske ambasade, diplomatsko predstavništvo pozvalo da prekine sa regrutovanjem dobrovoljaca.

“ Ukrajinska ambasada je to odmah uslišila i objave obrisala sa društvenim mreža „, podvlači Ministarstvo.

Jedan nemački plaćenik, koji se nalazio u vojnom kampu na granici sa Poljskom, koji je nedavno bombardovan, rekao je austrijskom radiju “ Oe1 “ da je tamo upoznao plaćenika iz Austrije.

On je kritikovao stanje u ukrajinskoj vojsci i ocenio da su šanse za preživljavanje stranih boraca male, zbog velikog broja neiskusnih.

Bivši vojnik nemačkog Bundesvera preneo je da je oko 800 do 1.000 stranih boraca bilo u njegovoj jedinici.

Većina pripadnika te „legije stranaca“ je, kaže, potpuno neiskusna.

„Ti vojnici, koji su oko 20 godina stari, delimično i mlađi, ne znaju šta ih čeka. Pošto je kamp uništen rečeno je da će narednih dana biti upućeni na front. Ti ljudi će svi poginuti. Niko se od njih neće izvući“, smatra on.

Istovremeno je izrazio sumnju da je svega 35 osoba poginulo u ruskom napadu na kamp, koji je korišćen ranije za obuku ukrajinske vojske, a sada za strane plaćenike.

„Tih 35 poginulih su najverovatnije civili i preostali ukrajinski vojnici. Od stranih boraca poginuo je daleko veći broj. Jedna zgrada, direktno pored moje legije, pogođena je, a u njoj je bilo najmanje 100 vojnika, od kojih nijedan nije iz nje izašao“, preneo je on.

Inače kaže da je u Ukrajinu došao jer smatra da se isplati boriti se, ali ne i da bude žrtvovan, što se sada čini sa stranim borcima iz celog sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar