Kome je iz Srbije zabranjen ulazak u Crnu Goru?

PODGORICA – Bivša vlada je u poslednjoj godini svog mandata donela zabranu ulaska u Crnu Goru ili je proterala 11 državljana Srbije, a premijer Zdravko Krivokapić je ranije najavio da vlada „apsolutno razmislja“ da ukine zabranu za kantautora Vladu Georieva i književnika Matiju Bećkovića.

Pored Georgieva i Bećkovića zabrana ulaska u Crnu Goru je doneta za istoričare Čedomira Antića, profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Aleksandara Rakovića, sa Instituta za noviju istoriju Srbije i za Dejana Dejana Mirovića, profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Zabrana je doneta i za dr Zvezdan Terzić, Generalnog sekretara FK Crvena zvezda.

Februara ove godine zabranjen je ulaz trojici muzičara Beogradskog sindikata, kada su dvojica vraćena s prelaza Dobrakovo, a treći je deportovan za Srbiju s podgoričkog aerodroma, a reč je Feđi Dimoviću, Blaži Vujoviću i Bošku Ćirkoviću.

Krajem avgusta ove godine proteran je tadašnji narodni poslanik Republike Srpske, sada izabrani gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kome je zabranjen ulaza na godinu dana.

I najzad Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu proterala je krajem novembra ambasadora Srbije Vladimira Božovića, podsetio je podgorički portal IN4S.

Pored toga, izrečene su i desetine mera kojima se zabranjuje rad i boravak u Crnoj Gori sveštenicima Srpske pravoslavne crkve, državljanima Srbije, Srpske ili neke druge zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.