U trendu

Komšićeva DF Šmitu dostavlja predlog trajnog rešenja za Vladu FBiH

SARAJEVO – Nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit stranačkim liderima u FBiH uputio poslednje upozorenje da formiraju federalnu vladu, s obzirom na to da je rok istekao, oglasili su se iz Demokratske fronte Željka Komšića i najavili da će ponuditi trajno rešenje za ovo pitanje.

Iz DF kažu da je očigledno da je Šmit naumio da nametne rešenje koristeći se bonskim ovlašćenjima koje bi trebalo da deblokira proces formiranja vlasti u Federaciji BiH.

„I s obzirom na to da poziva političke stranke da se dogovore, a do tog dogovora očigledno neće doći, Demokratska fronta nudi predlog trajnog rešenja gospodinu Šmitu“, navode iz DF i dodaju da su takav predlog juče predstavili na sednici predstavničkog Doma Parlamenta Federacije.

Iz DF su najavili da će Šmitu dostavili predlog koji su juče predstavili u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a koji, kako kažu, podrazumeva da su za imenovanje vlade FBiH dovoljni potpisi predsednika i najmanje jednog potpredsednika FBiH.

Ukoliko bi ove izmene bile usvojene (potrebna 2/3 većina u Predstavničkom i prosta većina u koju je uključena većina u svakom klubu konstitutivnih naroda Doma naroda) proces formiranja izvršne vlasti bi bio deblokiran.

Ovaj predlog, međutim, juče nije dobio većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

U ovom predlogu se, takođe, navodi i da ukoliko se Vlada FBiH ne imenuje u roku od 60 dana onda bi se u entitetima raspisali prevremeni izbori.

Ukoliko bi se uvažio ovaj DF-ov predlog, to bi u ovom slučaju značilo da bi se potpredsednik FBiH Refik Lendo (SDA) izbegao u davanju potpisa za izbor nove Vlade FBiH budući da su Lidija Bradara, predsednica ovog entiteta i drugi potpredsednik Igor Stojanović (SDP) dali saglasnost, prenosi sarajevska N1 tv.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar