U trendu

Konferencija dva lidera u NATO bazi u Litvaniji prekinuta zbog ruskih aviona na nebu

Konferencija za novinare litvanskog predsednika i španskog premijera u vazduhoplovnoj bazi NATO-a u Litvaniji naglo je prekinuta danas kada je par španskih borbenih aviona, koji su bili iza dva lidera, mobilisan zbog pojave ruskih aviona na nebu iznad Baltika.

Vlada Španije je navela da je „neidentifikovan avion podstakao uzbunu“ i nakratko prekinuo obraćanje litvanskog predsednika Gitanasa Nausede i španskog premijera Pedra Sančesa. Španski mediji su javili da je avion bio ruski.

Neimenovani zvaničnik NATO-a rekao je kasnije za Asošiejted pres da su španski lovci poleteli „da identifikuju dva ruska aviona Su-24 koja su letela u oblasti Baltičkog mora“.

„Ta dva ruska aviona nisu dostavila plan leta, nisu imala uključen uređaj za prijem signala niti su ostvarili kontakt sa kontrolom leta“, kazao je zvaničnik NATO-a.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su dva aviona Su-24 letela danas u okviru redovnog treninga nad neutralnim vodama Baltičkog mora.

„Let je izveden u potpunosti sa medjunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora i bez povredjivanja granica bilo koje zemlje“, navelo je Ministarstvo.

I Rusija i NATO, čiji su odnosi zategnuti, redovno dižu lovce radi identifikacije i pratnje aviona druge strane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.